<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brenner seg på skiferolje – igjen

Skiferoljeprodusentene i USA bandt seg på 55 dollar i fjor, og gikk glipp av milliarder. I år ser de oljeprisen tilbake i 100 dollar, og dropper prissikring.

Publisert 28. mars 2023 kl. 12.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
SER 100 DOLLAR I ÅR: Scott Sheffield, som leder Pioneer Natural Resources. Foto: Bloomberg

De største, børsnoterte skiferoljeprodusentene i USA har sikret prisene for bare 27 prosent av sin 2023-produksjon til rundt 66 dollar pr. fat, skriver Financial Times og støtter seg på tall fra Rystad Energy.

I fjor ble over 40 prosent av produksjonen prissikret.

Øyner 100 dollar – i år

Noen av de største aktørene, inklusive Pioneer Natural Resources, EOG Resources og ConocoPhillips, har lite eller ingen prissikring på plass for inneværende år.

– Det seneste oljeprisfallet har ingenting å gjøre med manglende etterspørsel. Jeg er fortsatt optimistisk til at vi får se 100 dollar pr. fat innen utgangen av året. Vi kommer ikke til å prissikre, sier Pioneer-sjef Scott Sheffield til avisen.

Frontkontrakten for WTI-oljen handles for tiden på 73-tallet, og priser på dette nivået kan ifølge Rystad tvinge produsenter til å bremse vekstplaner eller kutte utbyttene. Samtidig har «break even»-prisen økt, ettersom oljeservice har blitt dyrere.

Bandt på 55 dollar i fjor

Produsentene har ifølge Financial Times tatt ned prissikringen for å unngå reprise fra i fjor, da de gikk glipp av milliarder av dollar etter å ha bundet seg på rundt 55 dollar før Russlands Ukraina-invasjon – som løftet oljeprisene godt over 100 dollar pr. fat.

– Det er en veldig psykologisk greie når oljeprisen står i 90 dollar og du tror den er på vei til 130 dollar pr. fat. Du vil jo ikke gå glipp av all den oppsiden, uttaler Wood Mackenzie-analytikeren Alex Beeker til avisen.

Oljeprodusenter «hedger» prisene i futures- og andre derivatmarkeder for å beskytte seg mot prisfall og å sikre at de har nok kontanter til å finansiere boring, gjeld og andre utgifter. Men prissikringen har blitt mindre attraktiv ettersom futures-kurven har falt sammen med spotprisen. 

Produsenter kan nå inngå kontrakter for september-levering på 72 dollar, sammenlignet med rundt 90 dollar pr. fat sist sommer da det hersket bekymring for om markedet var tilstrekkelig forsynt.