<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurdistan-trøbbel sender oljeprisen opp for 3. dag på rad

Oljeprisene fortsetter opp for tredje dag på rad onsdag morgen. Brudd i oljetilbudet fra Tyrkia, råoljelagertrekk i USA og svekket dollar har bidratt til oljeprisoppgangen denne uken. 

Publisert 29. mars 2023 kl. 07.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
STANS: DNO-feltet Tawke påvirkes. Foto: DNO

Brent-oljen er opp 0,3 prosent til 78,85 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 73,63 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 78,61 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte i går.

USA har oppfordret Irak og Tyrkia til å gjenoppta eksporten fra havnen i Ceyhan etter at en tvist som involverer kurdiske regionale myndigheter i Irak (KRG) har stanset rundt 400.000 fat pr. dag med rørledningsforsendelser fra Kurdistan-regionen i Nord-Irak gjennom Tyrkia. Imidlertid sier Iraks regjering at det er opp til Kurdistan å løse opp i dette, melder Bloomberg News.

– Bekymringer om redusert tilbud fra Iraks Kurdistan-regionen og en lettelse i finansmarkedene som er bekymret for uroen i banksektorens fortsetter å øke investorenes risikovilje, sier råvareanalytiker Satoru Yoshida i Rakuten Securities til Reuters.

Råoljelagrene i USA falt med 6,1 millioner fat i forrige uke, ifølge en undersøkelse fra American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien. API-tallene viste videre tirsdag kveld at bensinlagrene falt med 5,9 millioner fat, mens destillatlagrene steg med 0,5 millioner fat i forrige uke.

Onsdag ettermiddag offentliggjøres den offisielle lagerstatistikken fra Energy Information Administration (EIA). Ifølge en Bloomberg-undersøkelse, som er gjort før API-tallene, er det ventet en råoljelagerbygging på 1,75 millioner fat.