<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå lyser regjeringen ut de første havvindområdene

Olje- og energidepartementet lyser nå ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind.

    Publisert 29. mars 2023 kl. 13.14
    Oppdatert 29. mars 2023 klokken 13.20
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 245 ord
    FOKUS PÅ HAVVIND: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) holder pressekonferanse om havvind, ombord i den helelektriske båten MS Brisen på tur i Oslofjorden onsdag. Foto: NTB

    Olje- og energidepartementet lyser i dag ut konkurranse om prosjektområder til fornybar energiproduksjon til havs i to områder på norsk kontinentalsokkel: Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

    – En milepæl

    – Å lede Norge gjennom det grønne skiftet, er en av våre viktigste oppgaver som regjering. For å utvikle Norge videre, er svaret på nesten alle spørsmål at vi trenger mer kraft. Derfor er dagen i dag en milepæl, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Energikommisjonens rapport, som ble lagt frem tidligere i år, peker på at vi må bygge ut mer fornybar kraft raskere enn før, blant annet ved å gjøre flere ting samtidig. Derfor er det allerede startet et arbeid for å vurdere nye arealer til havvind, og regjeringen legger opp til at det vil være en ny runde med utlysninger i 2025.

    – Norge har store muligheter innen havvind. De norske havområdene er fem ganger større enn våre landarealer, og det er mye vind langs kysten vår, sier Støre.

    Innspill fra næringen

    Olje- og energiminister Terje Aasland understreker at innspill fra næringen har vært veldig viktig for konkurransene som nå lyses ut.

    – Samarbeid er nøkkelen i dette arbeidet, og jeg er godt fornøyd med alle innspillene vi fikk i høringsrunden. De har gjort utlysningen bedre. Sammen legger vi til rette for at det bygges ny industri, at vi får mer fornybar kraftproduksjon og en solid utvikling innen innovasjon og teknologiutvikling, sier Aasland.

    Søknadsfristen for Sørlige Nordsjø II er 4. august 2023 og for Utsira Nord er den 1. september 2023.