<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan åpenbart utløse en oppkjøpsbølge i olje

Exxon Mobil er sultne på skiferolje i det lukrative Permian-bassenget, og vurderer et oppkjøp av Pioneer Natural Resources. Analytikere spår oppkjøpsbølge i år.

    Publisert 11. apr. 2023 kl. 15.50
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 495 ord
    JAKTER: Exxon Mobil, ledet av Darren Woods. Foto: Bloomberg

    Exxon Mobil har holdt innledende samtaler med Pioneer Natural Resources om et potensielt oppkjøp, skrev Wall Street Journal i påsken, og viste til kilder med kjennskap til saken.

    Som energiselskaper flest renner også Exxon over av penger etter et 2022 med høye olje- og gasspriser, og skiferoljekjempen vurderes som en mulig investering. Noen av kildene understreker at samtalene så langt har vært uformelle, og at en avtale trolig ikke blir landet før senere i år eller neste år. 

    Det kan ifølge avisen også hende at samtalene ikke kommer så langt, og at Exxon blinker seg ut andre kjøpsobjekter.

    Pøser ut milliarder

    Et eventuelt oppkjøp av Pioneer, som etter mandagens kursoppgang på 5,8 prosent prises til nesten 52 milliarder dollar, vil bli Exxons største siden kjempefusjonen med Mobil i 1999. Med Pioneer følger også en dominerende posisjon i det oljerike Permian-bassenget i vest-Texas og New Mexico, en region Exxon ifølge Wall Street Journal har erklært som et prioritert vekstområde.

    JAKTES: Pioneer Natural Resources, ledet av Scott Sheffield. Foto: Bloomberg

    Etter over et tiår med kraftig vekst har amerikanske skiferoljeselskaper skiftet fokus til kapitaldisiplin og romslige utbetalinger til aksjonærene. Eksempelvis betalte Pioneer i 2022 ut 8 milliarder dollar i utbytte og tilbakekjøp av aksjer – av en netto kontantstrøm på 8,4 milliarder dollar.

    Investorenes skepsis til dyre, langdryge leteprosjekter har tvunget mange til å søke oppkjøp som eneste alternativ til vekst.

    – Generelt tror vi det er mer konsolidering som trengs i vår bransje, sa ConocoPhillips-sjef Ryan Lance til analytikere i februar.

    Spår oppkjøpsbølge

    Tirsdag siterer avisen analytikere på at en potensiell Exxon/Pioneer-avtale kan utløse en oppkjøpsbølge utover i 2023, og aller helst i Permian-bassenget som gir tilgang til rask produksjon.

    ETTERTRAKTET: Produksjon i det oljerike Permian-bassenget. Foto: NTB

    – Hvis et selskap som Exxon eller Chevron snappet opp et stort Permian-selskap, ville det åpenbart ha trigget en spekulativ boom, sier managing partner Adam Rozencwajg i investeringsselskapet Goehring & Rozencwajg.

    – Det å sikre seg en konkurrent tillater oljeselskaper å øke produksjonen samtidig som de holder kostnader i sjakk. I et investeringsklima som nå, med høy inflasjon, er fusjoner/oppkjøp den mest effektive måten å øke kontantstrømmen pr. aksje på, istemmer seniordirektør Muhammad Laghari i Guggenheim Securities overfor Wall Street Journal.

    Exxon Mobil stiger for øvrig 0,5 prosent på Wall Street tirsdag, etter å ha falt 0,4 prosent mandag. Selskapet er priset til 468 milliarder dollar.