<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Håvet inn på Ukraina-krigen – økte lønnen med 50 prosent

Topplederen i ett av verdens største oljeselskaper fikk drastisk lønnsøkning i 2022.

Publisert 14. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
PROFITERTE: Exxon Mobil-konsernsjef Darren Woods. Foto: Bloomberg

Det har ikke skortet på inntektene til energiselskapene i 2022, året da den russiske invasjonen i Ukraina sendte energiprisene rett til værs.

Den amerikanske skifteroljeprodusenten ExxonMobil er blant dem som håvet inn på krisen, og lønningen til toppsjef Darren Woods reflekterer de gode tidene.

Ifølge The Guardian økte lønnen hans med 52 prosent fra 2021 til 2022, til totalt 35,9 millioner dollar. I dagens valutakurs tilsvarer det over 370 millioner kroner.

– Reflekterer rekordinntjeningen

Grunnlønnen til Woods steg 10 prosent til 1,9 millioner dollar, mens bonus- og aksjegevinster økte med 80 prosent.

«Darren Woods sin lønn reflekterer rekordinntjeningen til selskapet og aksjekursutviklingen», begrunner selskapet i årsrapporten.

Oljegiganten kunne melde om rekordinntekter for fjoråret med inntekter på 56 milliarder dollar. Det var også høyeste rapporterte inntjening noensinne blant vestlige oljeselskaper.

Siden krigens start i februar i fjor er ExxonMobil-aksjekursen opp 50 prosent.

– Tjener mer penger enn Gud

Toppsjefen i det London-baserte oljeselskapet BP har også fått kritikk for lønnsøkningen i fjor. Han økte inntjeningen fra 4,5 millioner pund i 2021 til 10 millioner i 2022 – en økning på hele 120 prosent.

Flere mente det var som salt i såret for alle husholdningene som nå slet med å betale strømregningen, skriver The Guardian.

USAs president Joe Biden har flere ganger kritisert profitten oljeselskapene oppnår. Blant annet har uttalt at ExxonMobil «tjener mer penger enn Gud».