<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil tjene mest på Russlands fall

Russland vil miste LNG-markedsandeler de neste årene, spår eksperter. USA og Qatar trekkes frem som de største vinnerne.

Publisert 26. apr. 2023 kl. 10.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 397 ord
LNG-VINNER: Qatar vil tjene på Russlands fall, spår eksperter. Her Qatars energiminister og sjef for QatarEnergy, Saad Sherida al-Kaabi. Foto: NTB

Ukraina-krigen og påfølgende vestlige sanksjoner vil svekke Russlands rolle i verdens energimarked, og USA og Qatar er blant landene som vil dra nytte av det, hevder analytikere CNBC har snakket med. 

– Den var på vei ned allerede før Ukraina-invasjonen, men Russlands andel av verdensmarkedet for LNG vil nesten helt sikkert falle dette tiåret, sier Henning Gloystein, direktør for energi, klima og naturressurser i det politiske konsulentselskapet Eurasia Group.

– Ekstremt utfordrende

Russlands ambisjoner dempes av at landet ikke lenger får kjøpt moduler som gjør naturgassen flytende. 

«I dette tiåret vil det bli ekstremt utfordrende for Russland å øke sin LNG-kapasitet gitt sanksjonene som er innført», skriver Zhi Xin Chong, S&Ps gassdirektør for Sør- og Sørøst-Asia, i en e-post.

LNG-VINNER: USA og energiminister Jennifer Granholm. Foto: NTB

Sistnevnte anslår overfor kanalen at Russlands årlige LNG-kapasitet bli værende på 37 millioner tonn de neste årene. Samtidig vil verdens samlede LNG-kapasitet stige med 50 prosent til 671 million tonn i året innen 2030 – og Russlands andel av denne kaken ventes å falle fra dagens 6,7 til 5,0 prosent.

USA, Qatar stepper inn

Før Ukraina-krigen var Russlands verdens gasseksportør, og i tillegg den fjerde største LNG-eksportøren bak Australia, Qatar og USA. De tre sistnevnte ventes nå å fylle tomrommet Russland etterlater seg, og tall fra den ideelle organisasjonen Cedigaz viser ifølge amerikanske energimyndigheter (EIA) at USA i første halvår i fjor passerte Qatar og Australia og ble verdens største LNG-eksportør.

Innen 2030 viser Chongs prognoser ifølge CNBC at USA vil ha 25 prosent av verdensmarkedet for LNG, mens Qatar vil ha 19 prosents markedsandel.

Kanskje Øst-Afrika også?

– Nye prosjekter og utvidelser av eksisterende fasiliteter i USA, så vel som Qatars massive North Field-utbygging, er betydelig akselerert etter at Europa stormet inn i LNG-markedet i fjor, sier Gloystein.

Han trekker overfor kanalen også frem land i det østlige middelhavsområdet som geografisk godt egnede kandidater til å erstatte rørtransportert russisk gass til sør-europeiske land som Italia, Hellas og Kroatia.

– Øst-afrikansk LNG, inklusive Mozambique og potensielt Tanzania, kan også dra nytte av situasjonen, fortsetter Gloystein.