<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russland-advarsel kan løfte oljeprisen

Oljeprisene stiger fredag morgen, og analytiker øyner videre oppgang utover i neste uke.

    Publisert 28. apr. 2023 kl. 08.43
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 285 ord
    ADVARER: Russlands visestatsminister Alexander Novak. Foto: NTB

    Oljeprisene trekker oppover fredag morgen.

    Frontkontrakten for Brent-oljen står i 78,83 dollar pr. fat etter en oppgang på 0,6 prosent (46 cent) så langt i fredagens handel. Ved stengetid på Oslo Børs fredag sto kontrakten i 78,10 dollar pr. fat.

    WTI-oljen er opp 0,5 prosent til 75,15 dollar pr. fat.

    Både Brent- og WTI-oljen ligger likevel an til å falle uken sett under ett, med henholdsvis 3,8 og 9,4 prosent.

    Venter på renter

    – Oljeinvestorer venter på dommen fra Federal Reserve og andre sentralbanker neste uke for å se den fremtidige retningen i renter og verdensøkonomien, sier råvareanalytiker Satoru Yoshida hos Rakuten Securities til Reuters.

    Fed, Bank of England og Den europeiske sentralbanken ventes alle å heve styringsrenten på sine kommende møter. Førstnevnte avsier sin rentedom 3. mai.

    – Markedet er stille grunnet en blanding av positive (bullish) og negative (bearish) makrotall – etter at en gjeninnhenting i globale aksjemarkeder ble en lettelse for investorene, fortsetter Yoshida, og viser at oljeprisene hentet seg noe inn torsdag.

    – OPEC+ kan justere

    Russlands visestatsminister Alexander Novak uttalte ifølge Reuters torsdag at OPEC+ ikke ser et behov for ytterligere produksjonskutt til tross for svakere enn ventet Kina-etterspørsel, men åpner for justeringer om nødvendig.

    – Gitt advarselen fra Russland om at OPEC+ kan justere politikken om nødvendig, kombinert med et større enn forventet fall i amerikanske oljelagre i forkant av kjøresesongen, vil WTI-oljeprisen sannsynligvis øke i løpet av den kommende uken, sier analytiker Satoru Yoshida i Rakuten Securities til nyhetsbyrået.

    Samtidig reagerte OPECs generalsekretær Haitham Al Ghais torsdag på det han mener er gjentatte oppfordringer fra Det internasjonale energibyrået (IEA) om å slutte å investere i olje

    «Dette kan gi økt fremtidig markedsvolatilitet», sa han i en uttalelse.