<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen holder stand: – Bekymringene er overdrevne

Goldman Sachs mener den siste tids bekymringer knyttet til oljeprisen ikke har vært realistiske, og spår en oljepris på rundt 100 dollar ved årsskifte.

  Publisert 8. mai 2023 kl. 08.40
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 316 ord
  OLJEPRISEN NOE OPP: Bilde fra Equinors Oseberg A-plattform. FOTO: Bloomberg

  Brent-oljen er siden midnatt opp 0,6 prosent til 75,74 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,5 prosent til 71,71 dollar fatet. Da Oslo Børs stengte fredag kostet nordsjøoljen 75,29 dollar fatet, noe som gir en prisøkning på rundt 0,40 dollar.

  Oljeprisen holder dermed på fredagens oppgang, etter flere dager på det lave 70-tallet.

  – Oljeprisen har hentet seg noe inn igjen etter forrige ukes brutale fall. Usikkerheten knyttet til veksten i verdensøkonomien er fortsatt stor, derfor har også olje- og råvareprisene slitt i det siste, sier Nordnet-analytiker Roger Berntsen.

  I det lange løp styres råvareprisene av vekstimpulsene i økonomien, påpeker han. Særlig har uroen i den amerikanske banksektoren tynget oljeprisen, etter at tre store banker har gått konkurs denne våren.

  Stupte forrige uke

  Forrige uke falt Brent-oljen med 5,3 prosent, mens WTI-oljen falt 7,1 prosent. Fredag kom imidlertid nyheten om at jobbveksten i USA er overraskende høy – nok en gang.

  Sysselsettingen utenfor landbruket økte med 253.000 stillinger i april, viser tallene som gjerne omtales som månedens viktigste nøkkeltall.

  – Råoljeprisene forsøker å stabilisere seg mens markedsaktører er avventende for å se om Opec+ kanskje må signalisere at de er villig til å redusere produksjonen ytterligere, sier Oanda-analytiker Edward Moya til Reuters.

  – Overdrevne

  Goldman Sachs sa i et notat lørdag at etterspørselsbekymringene knyttet til bankuroen var overdreven. De mener også det samme om frykten for økt globalt tilbud som følge av begrenset overholdelse av produksjonskuttene i Opec+.

  Storbanken opprettholder dermed sin prognose for Brent-oljen på 95 dollar pr. fat innen desember og 100 dollar pr. fat innen april neste år.

  Nå vil markedsfokuset skifte fra økonomiske bekymringer, til strammere oljeforsyninger, mener analytikere ved ANZ Research.

  Denne uken kommer en rekke nye datapunkter for tilstanden og utsiktene i oljemarkedet, skriver TDN Direkt. Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, slipper sin kortsiktige utsiktsrapport (STEO) på tirsdag, før Opec publiserer sin månedlige rapport på torsdag. 

  Videre kommer Saudi Aramco med sin førstekvartalsrapport tirsdag, mens markedene vil følge onsdagens inflasjonsrapport fra USA med argusøyne.