<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Europa er ekstremt eksponert

Gassprisene har falt 90 prosent fra toppen, men europeiske kjøpere venter på ytterligere prisfall. Det tror analytiker kan straffe seg.

    Publisert 8. mai 2023 kl. 15.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 402 ord
    LNG-AVHENGIG: Europa. Her fra LNG-terminalen i nederlandske Eemshaven. Foto: Bloomberg

    Gassprisene har falt til en brøkdel av rekordnivåene sist sommer, men ikke nok til å få europeere til å trykke på kjøpsknappen. Påfyllet i europeiske lagre har siden midten av april ligget langt lavere enn det normale på denne tiden av året, melder Bloomberg.

    Mandag ettermiddag sto gassprisen ved terminalen i Nederland (frontkontrakten for Dutch TTF) i 36,09 euro pr. MWh, mot en topp på nærmere 340 euro i august i fjor.

    Politikere som inspirerer

    Redusert drivstofforbruk betyr at verdens lagre er store nok til å dekke europeisk etterspørsel enn så lenge, selv med lavere tilførsel fra Russland. Samtidig spekulerer kjøperne i videre prisfall.

    Men gassprodusenter og -tradere advarer ifølge nyhetsbyrået om at krisen ikke er over, og at et oppsving i forbruket – utløst av europeisk industri eller asiatiske kjøpere – kan forstyrre en sårbar markedsbalanse.  Analytikere fra eksempelvis Goldman Sachs til Boston Group Consulting ser priser over 100 euro pr. MWh.

    – Gassforbrukere ser ut til å være sterke i troen, inspirert av budskapet fra politiske ledere om at det verste er over, sier salgsdirektør Klaus Reinisch hos den Sveits-baserte energitraderen MET Holding.

    FOTEN AV GASSEN: Referansekontrakten for europeisk gass har falt kraftig siden august i fjor. Kilde: Trading Economics

    – Tung LNG-avhengighet

    Han hevder forventningene hos enkelte er at prisene kan falle så lavt som til 10 euro pr. MWh, ned over 70 prosent fra nåværende nivåer.

    – Men selv om det skjer, vil ikke de lavere prisene være her lenge. Tung avhengighet av en global råvare som LNG – som har erstattet russiske leveranser i rør – gjør Europa ekstremt eksponert mot bredere bevegelser i markedet og kraftige svingninger i prisene, fortsetter han overfor Bloomberg.

    Helge Haugane, direktør for gass og energi i Equinor, registrerer også at gasskjøperne sitter på gjerdet.

    – Med relativt flate gasspriser de neste tre månedene før en brattere oppgang inn mot vinteren, vil de som har fleksibiliteten til å vente gjøre nettopp det. De fleste vil derfor ikke fylle på lagrene i morgen, slik at vi ikke vil se lagernivåene øke veldig mye på kort sikt, sier han.