<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vesentlig svakere – kutter investeringer

Inntektene falt vesentlig og selskapet kutter i Kurdistan-investeringene.

Publisert 11. mai 2023 kl. 07.01
Oppdatert 11. mai 2023 klokken 09.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
LA FREM TALL: Adm. direktør Bjørn Dale i DNO Foto: Iván Kverme

 

Oljeselskapet DNO legger frem sine tall for første kvartal og omsetningen falt sammenlignet med fjoråret som følge av fallende oljepriser og endte på 164,1 millioner dollar i år – ned fra 244,5 millioner i fjor.

Bunnlinjen ble doblet fra kvartalet før til 87,4 millioner dollar, men også her var det vesentlig svakere enn fjorårets 140,5 millioner. 

DNO fikk en EBITDA på 200 millioner dollar i første kvartal 2023, mot 288 millioner dollar i samme periode året før. Det var på forhånd ventet at selskapet skulle rapportere EBITDA på 163 millioner dollar, ifølge snittet av fire estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

Årets første kvartal ble påvirket i stor grad av nedstengningen i Kurdistan i Irak da de midlertidig måtte stanse leveranse av olje til rørledningsnettet som går mellom Irak og Tyrkia til havnebyen Ceyhan.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen mente det store kursfall ga en kjøpsmulighet. Etter produksjonsstansen falt DNO-aksjen 13 prosent, men fra bunnen steg den hele 25 prosent på få dager. I dag ligger kursen fremdeles 5 prosent over korreksjonen som følge av Kurdistan-stansen. 

Kurdistan-kutt

DNO skriver i kvartalsrapporten at det er stor usikkerhet knyttet til Kurdistan-investeringen. 

Særlig er det betalingene fra den kurdiske regjeringen for tidligere oljesalg som er usikker. Selskapet har derfor redusert utgiftene i Kurdistan, inkludert boring. 

Antallet aktive boreenheter på den opererte flaggskip-lisensen Tawke vil synke fra fire ved starten av 2023 til ingen i andre halvdel av året etter fullføringen av tidligere planlagte aktiviteter.

Med disse kuttene har driftsutgiftene for 2023 i Kurdistan blitt tungt forhåndsbelastet, med 40 prosent av det totale årsbudsjettet allerede brukt i første kvartal.

Selskapet kan ikke gi noen guiding på total årsproduksjon i Kurdistan i før eksporten gjenopptas og regelmessige betalinger for tidligere og pågående oljesalg er gjennomført.

Guiding

DNO ser driftsutgifter på 590 millioner dollar i 2023, ned fra tidligere guiding på 640 millioner dollar.

  • Gjenværende driftsinvesteringer totalt sett for DNO i 2023 ventes å utgjøre 123 millioner dollar
  • Gjenværende leteinvesteringer estimeres til 126 millioner dollar
  • Gjenværende driftskostnader guides til 165 millioner dollar
  • Avviklingskostnader ventes å bli 19 millioner i resten av 2023

Det er besluttet et kvartalsutbytte på 0,25 kroner pr. aksje. Det gir et totalt utbytte på 263,5 millioner kroner.