Energianalytikere hevder at de nye reglene i USA som er utformet for å gjøre at mer av forsyningskjeden for solceller flyttes til USA, vil ha liten effekt på kort sikt når det kommer til å dempe avhengigheten av Kina, skriver Financial Times lørdag.
Det amerikanske finansdepartementet kom fredag med en ny veiledning som åpner opp fra at det kun blir USA-baserte solcelleutviklere som skal få skattefradrag som tilbyes igjennom Inflation Reduction Act (IRA) – så lenge de lager solcellene sine i Statene.
Kan importere komponenter
Men nå sier analytikere at siden USA har en svært begrenset produksjonskapasitet for solceller, vil kravet bety at nesten ingen av de eksisterende utviklerne ville kunne dra nytte av subsidiene.
«Direkte og indirekte vil USA stole på forsyning fra Kina. Denne veiledningen kan oppmuntre til mer celleproduksjon i USA, men de fleste cellene som brukes i amerikanske solenergiprosjekter vil fortsette å komme fra fabrikker i Sørøst-Asia, og de fleste av dem er eid av kinesiske selskaper,» sier analytiker Pol Lezcano i BloombergNEF.
Til tross for at de nye reglene forhindrer selskaper som bruker importerte solceller til å kvalifisere til et fullt skattefradrag, åpner den opp for at selskaper kan fortsette å importere noen solcellepanelkomponenter fra utlandet, som wafere og polysilisium, og likevel få fullt fradrag, skriver FT.
40 prosent fradrag
Gjennom IRA tilbyr Biden-administrasjonen et skattefradrag på 30 prosent til utviklere, med en ekstra 10 prosent bonus for selskaper som bruker innenlandske materialer.
For å sikre bonusen må landbaserte vindparker og solprosjekter bruke 100 prosent amerikansk stål og jern, mens 40 prosent av de produserte delene, målt etter kostnad, må være laget lokalt. Dette øker til 55 prosent for prosjekter som begynnes på etter 2026.
– Gitt hvor mye av kostnaden for modulen som er knyttet til cellen, hvis du ikke oppfyller det, vil det være veldig vanskelig å oppfylle 40 prosent, sier Sean Moran, partner i advokatfirmaet Vinson & Elkins, som har representert både investorer og sponsorer innen utviklingen av solenergi- og lagringsanlegg.
Kina produserer i dag nesten alle verdens wafere, 85 prosent av cellene og tre fjerdedeler av alle moduler, ifølge International Energy Agency. Landet er også verdens produsent av polysilisium, som er et kritisk råmateriale for solcellemoduler, skriver FT.