<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil forby gjenoppstart av russiske gassrør

G7 og EU vil forby gjenoppstart av russiske gassrørledninger, i det som er deres første målrettede tiltak mot russisk gasseksport gjennom rørledninger siden invasjonen av Ukraina.

Publisert 14. mai 2023 kl. 11.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
UØNSKET: Russisk gass. Her fra et Gazprom-anlegg i Kasimov i Russland.  Foto: Bloomberg

G7-landene vil sammen med EU forby russisk gassimport gjennom ruter Russland allerede har kuttet forsyningene, melder Financial Times søndag. 

Dette er første gang gass gjennom rør er blitt rammet av vestlige sanksjoner siden invasjonen av Ukraina, og vil i første omgang forhindre gjenopptakelse av russisk gasseksport på ruter til land som Polen og Tyskland, hvor russerne kuttet forsyningene i fjor. 

Det er ventet at en endelig avgjørelse vil bli tatt på G7-møtet i Hiroshima neste uke. 

Et utkast til G7-uttalelse som FT har sett står det at gruppen vil ytterligere redusere bruken av russiske energikilder «inkludert å forhindre gjenåpning av veier som tidligere ble stengt av Russlands bevæpning av energi», i det minste inntil «det er en løsning på konflikten».

Russisk gass stuper

Selv om det er liten sannsynlighet for at tiltakene vil påvirke noen umiddelbare gasstrømmer, er det ment å vise at EU er bestemte på å permanent frigjøre seg fra russisk energi, etter flere tiår med avhengighet. 

Etter at Russland invaderte Ukraina har den russiske gassandelen i EU falt fra 40 prosent til under 10 prosent. Samtidig har mild vinter gjort at gasslagerbeholdningen i EU har økt. Ifølge FT her europeiske gasslagre rundt 60 prosent fullt nå, mot cirka 30 prosent på samme tid i fjor. 

Noen av Russlands viktigste gassrørledninger til Europa, Nord Stream 1 og 2, ble ødelagt i fjor, og kun ett av fire rørstrømmer står nå igjen. Nord Stream 1 er en gassrørledning som transporterer russisk naturgass til Tyskland gjennom Østersjøen, mens Nord Stream 2 var en planlagt gassrørledning som skulle føre russisk naturgass til Tyskland gjennom en ny rørledning ved siden av den eksisterende Nord Stream 1-ledningen.