<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kriserammede Alternus får viktig forlengelse

Obligasjonseierne i Alternus Energy har gitt en forlengelse av lettelsene i lånekravene. Nå har de også fått retten til å ta over halve styrebordet til datterselskapet Solis.

  Publisert 17. mai 2023 kl. 08.33
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 420 ord
  MÅ KANSKJE SELGE: Alternus eier solparker og må kanskje selge unna for å møte lånekrav. Her er en av dem i den tyske byen Escherhausen i Tyskland.  Foto: Alternus Energy

  I starten av mars raste aksjekursen i Alternus Energy da det ble klart at datterselskapet Solis var i brudd med lånekrav. På tampen av samme måned ble selskapene enige med obligasjonseierne om vilkår for midlertidige lettelser i kravene.

  Solis mente da det vil få på plass en løsning som gjør at det ikke lenger er i brudd med betingelsene i lånene og hadde søkt om lettelser frem til 30. juni i år.

  I en melding natt til 17. mai fremgår det nå at de midlertidige lettelsene i kravene er blitt forlenget til 30. september – altså en forlengelse med tre måneder.

  Det går samtidig frem at obligasjonseierne vil få «visse ytterligere rettigheter», og vil få retten til å utnevne halve styrebordet i datterselskapet Solis, i tillegg til styremedlemmer utnevnt av Alternus.

  Trenger penger - raskt

  Alternus mener dette vil støtte Solis' jakt på alternative finansieringsløsninger, hvilket kan inkludere salg av visse eiendeler, emisjon og/eller refinansiering, og for å sikre en klar kommunikasjon mellom Solis og obligasjonseierne fremover.

  For det er ikke til å stikke under stol at datterselskapet Solis trenger penger. Den 1. mars dundret Alternus-aksjen ned, og litt over to timer etter kursfallet virkelig startet børsmeldte selskapet at det planlagte kjøpet av en portefølje med solcelleparker i Polen gikk i vasken. 

  Som følge av dette fikk Solis et motkrav fra selgeren på rundt 5 millioner euro. Motkravet, sammen med utsettelser av salg av grønne sertifikater og kraftpriser i Romania, gjorde at datterselskapet var i brudd med lånekravene.

  Det stilles samtidig harde krav. Alternus og Solis må gjøre det de kan for å få skaffe Solis 14 millioner euro, tilsvarende 158 millioner kroner, enten i form av aksjer eller lån hos morselskapet. 

  I slutten av mars skrev Finansavisen at obligasjonseierne krevde at Alternus umiddelbart skulle gå i gang med en innhenting i det norske egenkapitalmarkedet. Kravet bortfaller imidlertid dersom Solis får til en avtale som salg av solparker for minst 50 millioner euro innen samme dato.

  Styreleder trakk seg

  Ludvig Lorentzen var inntil nylig nest største aksjonær i Alternus Energy med 2,8 millioner aksjer, tilsvarende 11 prosent eierskap. Aksjonærlister ved utgangen av mars viste at investeringsselskapet var helt ute av selskapet.

  Natten før den skjebnesvangre oppdateringen fra datterselskapet den 1. mars meldte Alternus Energy at Jon Masdal, som jobber som porteføljeforvalter i Ludvig Lorentzen, trakk seg fra styret med umiddelbar effekt.

  Alternus er sammenlignbart med Magnora, eller en mindre versjon av Scatec. Selskapet bygger ut solparker i Europa og i USA, og har flere prosjekter under bygging.