<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skogbranner hemmer gassforsyningen fra Canada

De pågående skogbrannene i Canada er drahjelp for gass futures som har steget mer enn 13 prosent på to uker.

Publisert 19. mai 2023 kl. 11.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
GASS FUTURES OPP: De pågående skogbrannene i Canada er drahjelp for gass futures som har steget mer enn 13 prosent på to uker. Foto: NTB Scanpix

Ifølge Alberta-myndighetene var det omtrent 92 aktive skogbranner og over 10.000 personer som var evakuert fra hjemmene sine torsdag. Dette har påvirket gassforsyningen fra Canada, skriver Reuters.

Mengden gass som strømmer fra Canada til USA falt til et nytt 25-måneders lavt nivå på 6,4 milliarder kubikkfot pr. dag  på onsdag, ifølge Refinitiv, da skogbranner forstyrret produksjonen.

USAs naturgass futures steg rundt 2 prosent på torsdag til det høyeste nivået på to uker på grunn av reduksjon i import fra Canada. Gass futures har steget rundt 13 prosent de siste to ukene siden eksporten fra Canada begynte å avta.

Knusktørt vegetasjon har ført til en intens og tidlig start på skogbrann-sesongen i vestlige Canada i år, og meteorologer ser ingen forbedring i forholdene før tidligst neste uke.

Stengt oljeproduksjon

Alberta-provinsen i Canada har tidligere stengt ned deler av oljeproduksjonen på grunn av de pågående skogbrannene. Dette har ført til en nedgang på minst 280.000 fat oljeekvivalenter pr. dag, eller rundt 3 prosent av landets produksjon.

Konsulentfirmaet Rystad Energy har estimert at nesten 2,7 millioner fat pr. dag av Albertas oljeproduksjon i mai er i fare i områder med svært høy brannfare.