<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IEA-sjefen advarer: Tre utfordringer for energimarkedet i Europa

Energimarkedet i Europa har gjort en god jobb med å løsrive seg fra den russiske gassen, men står likevel overfor tre utfordringer i år, ifølge IEA-sjefen Fatih Birol.

Publisert 14:28 21. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
KRISEN IKKE AVBLÅST: Lederen for Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol mener energimarkedet i Europa står overfor tre hovedutfordringer i år. Foto: Beate Oma Dahle

Etter at Russland invaderte Ukraina og den russiske gassen ble utestengt fra det europeiske markedet, slåss hele kontinentet for det som var å finne av gass, en kamp som bare tiltok i styrke som følge av frykt for en iskald vinter.

Men Europa var heldige da vinteren ikke ble så kald som fryktet og at etterspørselen i Kina lot vente på seg, men kampen er ikke over ennå, advarer sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, ifølge CNBC.

Han mener regionen står overfor primært tre hovedutfordringer i år:

  1. Økende etterspørsel fra Kina.
  2. At USA misligholder gjelden.
  3. Europa er fortsatt avhengige av russisk gass.

Kina og gjeld

Det var nok av energi i fjor vinter da Kina var nedstengt og holdt seg på sidelinjen ved å kjøpe mindre olje og gass. Men det samme kan ikke sies i år, og Birol venter at etterspørselen etter flytende naturgass (LNG) og dermed importen vil øke i andre halvår i år.

Han understreker samtidig at det ikke er så ensidig – prisene kan bli lavere enn det som er anslått og han sier samtidig at han ikke venter at den kinesisk importen vil skyte til værs.

Men det vil likevel bli større konkurranse om lastene. Kina er verdens nest største oljeimportør etter Kina, og ifølge Birol vil landet stå for nær 60 prosent av etterspørselsveksten i år.

Den seneste tiden har det vært mye oppmerksomhet rettet mot gjeldstaket i USA, og hvilke konsekvenser det får for både USA og verdensøkonomien om ikke president Joe Biden klarer å overbevise de republikanske lederne om å heve taket.

Et mislighold av det som anses å være verdens tryggeste investering, amerikansk statsgjeld, vil føre til en kollaps i oljeetterspørselen - og prisene. Som flere andre anser han dette scenarioet som lite trolig.

– Problemet i USA vil bli håndert, og sunn fornuft vil til slutt seire. Jeg ser ingen stor risiko for de globale oljemarkedene, men det er klart at oljemarkedene alltid er bundet med risiko, sier Birol til CNBC.

Russisk avhengighet

En siste faktor er at Europa fortsatt er avhengige av russisk gass, i tillegg til at utsiktene for tilbudet forblir heller uvisst, ifølge IEA-sjefen.

Gasseksporten fra statlige Gazprom til Sveits og EU falt med 55 prosent i 2022, ifølge selskapet i januar. Birol mener derfor at Europa nok en gang kan stå overfør trøbbel om gasseksporten av ulike «politiske årsaker» strupes ytterligere.

Han mener samtidig at han tror europeiske land ikke vil inngå noen nye avtaler med Russland, og la til at den russiske gassen er «ferdig».