<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Atomkraftverket i Zaporizjzja får strøm igjen

Atomkraftverket i sørlige Ukraina er oppe og går igjen etter et strømbrudd som bekymret det internasjonale atomenergibyrået.

  Publisert 22. mai 2023 kl. 13.41
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 185 ord
  KORTVARIG STRØMBRUDD: Atomkraftverket i sørlige Ukraina er oppe og går igjen etter et strømbrudd som bekymret det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Her Saint-Laurent kjernekraftverk. Foto: Bloomberg

  Atomkraftverket i den ukrainske byen Zaporizjzja er koblet til ekstern kraftforsyning igjen etter et kortvarig strømbrudd som hadde satt kraftverket i beredskap, ifølge Reuters.

  Kraftverket som ligger i sørlige Ukraina er Europas største kjernekraftverk, og området har gjentatte ganger blitt rammet av angrep.

  Det ukrainske atomkraftselskapet Energoatom sa at dette var den syvende gangen strømmen hadde blitt kuttet til kraftverket siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022.

  Reserve dieselgeneratorer hadde tidligere startet på kraftverket i sørlige Ukraina for å sikre at kjernebrenselet ble holdt kjølig og forhindre en potensiell katastrofe. Anleggets seks reaktorer var frakoblet, og anlegget trengte elektrisitet for å holde kjernebrenselet kjølig for å forhindre en kjernefysisk nedsmelting.

  Skylder på hverandre

  Hver side skyldte den andre for strømbruddet. En russisk lokal tjenestemann sa at Ukraina hadde koblet fra en strømlinje, mens det ukrainske statlige kjernekraftselskapet Energoatom sa at problemet ble forårsaket av russisk beskytning.

  Hendelsen alarmerte det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som sa at situasjonen med kraftverket er ekstremt sårbar.

  – Vi må beskytte kraftverket nå. Denne situasjonen kan ikke fortsette, sa IAEA-sjef Rafael Grossi, ifølge NTB.

  Ifølge Energoatom skal kraftverket ha nok reservebrensel til å klare seg i ti dager.