<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fortsatt trøbbel mellom Irak og Tyrkia

Oljeproduksjonen i Iraks Kurdistan-region ser ingen tegn til å ta seg opp, da eksporten til Ceyhan fortsatt er begrenset.

    Publisert 22. mai 2023 kl. 15.07
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 222 ord
    REDUSERT PRODUKSJON: Det er fortsatt ikke enighet om oljeeksport til Ceyhan i Tyrkia. Foto: DNO

    Oljeproduksjonen i Iraks Kurdistan-region fortsetter å synke, da eksporten til Tyrkias Ceyhan-havn viser få tegn til gjenopptakelse etter en stopp som har vart i nesten to måneder, skriver Reuters.

    I mars stengte Tyrkia en oljerørledning som går fra Nord-Irak til Ceyhan, etter at en internasjonal forretningsdomstol avgjorde at KRG-myndighetene ikke kunne eksportere olje fra Middelhavsterminalen uten godkjenning fra Bagdad.

    Før nedstengningen stod rørledningen for 400.000 fat med kurdisk olje, og 70.000 fat med olje fra Irak til det globale oljemarkedet.

    Khurmala-feltet produserer nå omtrent 50.000 fat pr. dag, ifølge en kilde kjent med feltets drift. Dette er en reduksjon fra 100.000 fat pr. dag for en måned siden og 135.000 fat pr. dag før stoppen i rørledningen.

    Mer politisk enn teknisk

    Irak ba Tyrkia denne måneden om å gjenoppta eksport fra Kurdistan-regionen til tyrkiske Ceyhan fra 13. mai.

    Den tyrkiske rørledningsoperatøren BOTAS sa at de trengte mer tid til å sjekke den tekniske gjennomførbarheten av å gjenoppta strømmen i rørledningen, sa en irakisk embetsmann, ifølge Reuters.

    – Vi snakker om uker, ikke dager, som forventet tidsramme for å gjenoppta eksporten. Denne saken er nå mer politisk enn teknisk, sa han videre.

    Tidligere har irakiske regjeringsrepresentanter fortalt til Reuters at de skyldte forsinkelsen på valget.

    Tyrkia avholdt presidentvalg den 14. mai, men ingen av de to hovedkandidatene oppnådde de nødvendige 50 prosent av stemmene, og en andre runde er planlagt den 28. mai.