<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slakter NEL-aksjen i ny analyse

Ifølge DNB Markets må NEL ha en markedsandel på opp mot 50 prosent for å forsvare verdsettelsen av selskapet. Analytikerne mener markedet har altfor høye forventninger og vil mer enn halvere aksjekursen. 

Publisert 23. mai 2023 kl. 11.49
Oppdatert 23. mai 2023 klokken 11.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
FOR HØYT VERDSATT: DNB Markets mener NEL og adm. direktør Håkon Volldal er altfor høyt priset på børsen.  FOTO: Eivind Yggeseth

 

I en fersk aksjeanalyse fra DNB Markets skriver analytiker Martin Huseby Karlsen, sammen med Aleksander Erstad og Helene Kvilhaug Brøndbo, at de har vanskeligheter med å forsvare verdsettelsen av hydrogenselskapet NEL. 

DNB-analytikerne anerkjenner at selskapet skiller seg ut blant hydrogenselskaper, med et fungerende produkttilbud og tilstrekkelig kapital. Men de sliter likevel med den høye markedsverdien av selskapet, som de mener virker overdreven i forhold til konkurrentene og underliggende faktorer.

VIL HALVERE NEL: Analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Sammenlignet med konkurrentene prises NEL 4 ganger høyere på 2024-estimatene, hevder analytikerne som gjentar salgsanbefalingen og kursmålet på 7 kroner pr. aksje. Det tilsvarer et verdifall på over 50 prosent tirsdag formiddag. 

Jobber mot 6,5 GW

Analytikerne anslår at den nåværende verdsettelsen forutsetter en markedsandel på mellom 30 og 50 prosent innen 2030 eller en en produksjonskapasitet på mellom 18 og 30 GW. Noe som i så fall vil være en kraftig økning fra både dagens 0,5 GW og målsetningen om 6,5 GW.

VIL HALVERE NEL: Analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo i DNB Markets. Foto: Ivan Kverme

Etter at de i starten av mai landet på Michigan som stedet hvor selskapet skal bygge sin nye gigafactory på 4 GW, har nå NEL begynt å planlegge for en produksjonskapasitet på 6,5 GW.

«Etter å nylig ha valgt sin nye 4GW gigafabrikk i Michigan, planlegger NEL nå for 6,5 GW produksjonskapasitet (hvorav 500MW installert og 1GW under bygging), som vi mener bør posisjonere dem godt for å dra nytte av den forventede veksten i elektrolyseetterspørselen fremover,» skriver analytikerne i analysen. 

Ifølge DNB-analytikerne anslåes investeringskostnadene for Michigan-anlegget å koste rundt 400 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 530 millioner norske kroner per 500 MW, noe som gjør det betydelig dyrere enn den planlagte utvidelsen av produksjonen på Herøya i Porsgrunn på 400 millioner norske kroner.