<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Pass dere

To produksjonskutt fra OPEC+ har ikke stanset oljeprisene fra å falle over 16 prosent siden oktober. Nå advarer Saudi-Arabia spekulanter før neste ukes møte.

Publisert 23. mai 2023 kl. 14.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
ADVARER: Saudi-Arabias oljeminister Prins Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

Saudi-Arabias oljeminister Prins Abdulaziz bin Salman har tidligere gått ut mot spekulanter som prøver å tjene penger på å spå beslutningene i OPEC+. Nå gjentar han sin advarsel i forkant av sammenslutningens neste møte, 4. juni.

– Spekulanter, som i ethvert marked, er her for å bli. Jeg sier stadig til dem at de vil få svi. De fikk svi i april. Jeg er ingen pokerspiller og må ikke vise kortene mine, men vil bare fortelle dem at de må passe seg, uttalte ministeren ifølge CNBC tirsdag under en energidebatt på Qatar Economic Forum i Doha.

To kutt som ikke har «virket»

I april opplyste flere OPEC+-medlemmer et frivillig produksjonskutt på i alt 1,6 millioner fat pr. dag. Kuttet bidro til å løfte prisene, men effekten var kortvarig. Tilbake i oktober vedtok OPEC+ et kutt på 2 millioner fat pr. dag, og utløste sterke reaksjoner fra USA.

– Som OPEC+ fikk vi skylden i oktober, i april. Hvem har de rette tallene? Hvem overvåket situasjonen mye mer ansvarlig, men oppmerksomt? spurte Abdulaziz.

– Jeg synes vi over de siste 6-7 månedene har vist oss som en ansvarlig regulatorisk institusjon. Markedet er volatilt og krever at vi er proaktive og forebyggende, la han til.

Tirsdag står frontkontrakten for Brent-oljen i 76,99 dollar pr. fat. Dette er opp 1,3 prosent i dagens handel, men ned over 10 prosent fra årsskiftet og over 16 prosent siden kuttet i oktober.

Forventer store lagertrekk

Siden april-kuttene ble annonsert har bankuro, resesjonssignaler og en overraskende treg gjenåpning i Kina, verdens største oljeimportør, tynget oljeprisene. Markedsobservatører spør seg ifølge CNBC om OPEC+ vil forsøke å støtte prisene med et nytt kutt på juni-møtet, selv om Det internasjonale energibyrået (IEA) ser en kraftig tilbudsskvis.

IEA spådde i sin mai-rapport at global oljeetterspørsel vil overgå tilbudet med nesten 2 millioner fat pr. dag i andre halvår. Samtidig spår UBS at oljemarkedet vil være underforsynt med nesten 1,5 millioner fat pr. dag i juni.

«Når flere OPEC+-medlemsland frivillig tar olje ut av markedet, og etterspørselen stiger gjennom sommeren på den nordlige halvkule, forventer vi store lagertrekk som får investorer tilbake til oljemarkedet», heter det i en oppdatering datert 17. mai.