<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russisk energikjempe dropper utbytte etter resultatstup

Sanksjoner og skatteøkning gjøre at overskuddet til Gazprom sank med nesten 112 milliarder kroner i fjor.

Publisert 23. mai 2023 kl. 15.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 217 ord
MINDRE OVERSKUDD: For det Kreml-kontrollerte energiselskapet Gazprom. Foto: Bloomberg

Den russiske energigiganten Gazprom overskudd falt med 40 prosent i fjor, til 1.226 billioner rubler, rundt 168 milliarder kroner, melder Reuters tirsdag. 

Resultatsvikten kommer etter en skatteøkning i andre halvår, hevder selskapet. 

Videre sa energikjempen at de ikke vil betale ut utbytte for et helt år, etter å ha tidligere ha betalt ut et halvårsutbytte på 150 milliarder kroner.

Finnene sa opp avtale

Nyheten om resultatsvikten kommer dagen etter at den statlige finske gassgrossisten Gasum kunngjorde at de har sagt opp avtalen sin med Gazprom om kjøp av gass via rørledninger fra Russland.

Gazprom stanset leveransene av naturgass via rørledninger til Gasum i mai 2022 som følge av en uenighet om betalinger. Det statlige russiske selskapet krevde at europeiske land betalte for russisk gassleveranse i russiske rubler på grunn av sanksjoner innført som følge av Russlands invasjon av Ukraina, noe Finland nektet å gjøre.

Ifølge Reuters avgjorde et voldgiftspanel i november i fjor at Gasum ikke var forpliktet til å betale i rubler, men påla partene å forhandle for å løse situasjonen.

«Partene klarte ikke å løse situasjonen innenfor fristen som var fastsatt av voldgiftsretten, og derfor har Gasum avsluttet den langsiktige avtalen om naturgassleveranse», uttalte det finske selskapet.

Gasum presiserer imidlertid at det er kun rørledningsleveranser som blir avsluttet, og den langsiktige avtalen om LNG-leveranse som Gasum har med Gazprom forblir uendret.