<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP melder om betydelig oljefunn nær Yggdrasil

Nye funn indikerer et langt større oljefunn enn tidligere estimert.

Publisert 25. mai 2023 kl. 07.05
Oppdatert 25. mai 2023 klokken 09.54
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
STORT FUNN: For adm. direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik. Foto: Iván Kverme

Aker BP er snart ferdig med boringen av Øst Frigg Beta/Epsilon-utforskningsbrønnen, som ligger i Yggdrasil-området i den norske delen av Nordsjøen. 

Boringen har resultert i et betydelig oljefunn, melder selskapet torsdag morgen.

Foreløpige estimater indikerer et bruttovolum på 40-90 millioner fat oljeekvivalenter, mot tidligere kommuniserte 18-45 millioner fat oljeekvivalenter.

– Vi er svært fornøyd med resultatene fra denne brønnen. Funnene vil bli vurdert som en potensiell tillegg til Yggdrasil-utviklingen. Vi ser ytterligere potensial i området rundt Yggdrasil, og i samarbeid med partnerne våre vil vi fortsette aktiv utforskning i området, sier konserndirektør for utforskning og reservoarutvikling Per Øyvind Seljebotn.

Planer for utbygging og drift (PUD) for Yggdrasil, som tidligere het Noaka, ble overlevert til olje- og energiministeren 16. desember 2022. Utbyggingen er nå til behandling i Stortinget.

Planlagt oppstart er i 2027, og totale investeringer er anslått til 115 milliarder kroner.

«Konseptet består av en ubemannet produksjonsplattform i nord utviklet av Equinor (Munin) og en prosesseringsplattform med brønnområde og boligkvarter utviklet av Aker BP (Hugin A) i sør», skriver Aker BP om prosjektet.

Hugin A er planlagt med lav bemanning og utvikles også for å kunne være periodevis ubemannet etter noen år i drift, opplyses det videre.

Yggdrasil representerer også en omfattende utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner i området.

Yggdrasil bygges ut med felles kraftforsyning fra land, operert av Aker BP. Tilknytning til sentralnettet er planlagt i Samnanger i Vestland.