<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP melder om betydelig oljefunn nær Yggdrasil

Nye funn indikerer et langt større oljefunn enn tidligere estimert.

Publisert 07:05 25. mai 2023
Oppdatert 09:54 25. mai 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
STORT FUNN: For adm. direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik. Foto: Iván Kverme

Aker BP er snart ferdig med boringen av Øst Frigg Beta/Epsilon-utforskningsbrønnen, som ligger i Yggdrasil-området i den norske delen av Nordsjøen. 

Boringen har resultert i et betydelig oljefunn, melder selskapet torsdag morgen.

Foreløpige estimater indikerer et bruttovolum på 40-90 millioner fat oljeekvivalenter, mot tidligere kommuniserte 18-45 millioner fat oljeekvivalenter.

– Vi er svært fornøyd med resultatene fra denne brønnen. Funnene vil bli vurdert som en potensiell tillegg til Yggdrasil-utviklingen. Vi ser ytterligere potensial i området rundt Yggdrasil, og i samarbeid med partnerne våre vil vi fortsette aktiv utforskning i området, sier konserndirektør for utforskning og reservoarutvikling Per Øyvind Seljebotn.

Planer for utbygging og drift (PUD) for Yggdrasil, som tidligere het Noaka, ble overlevert til olje- og energiministeren 16. desember 2022. Utbyggingen er nå til behandling i Stortinget.

Planlagt oppstart er i 2027, og totale investeringer er anslått til 115 milliarder kroner.

«Konseptet består av en ubemannet produksjonsplattform i nord utviklet av Equinor (Munin) og en prosesseringsplattform med brønnområde og boligkvarter utviklet av Aker BP (Hugin A) i sør», skriver Aker BP om prosjektet.

Hugin A er planlagt med lav bemanning og utvikles også for å kunne være periodevis ubemannet etter noen år i drift, opplyses det videre.

Yggdrasil representerer også en omfattende utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner i området.

Yggdrasil bygges ut med felles kraftforsyning fra land, operert av Aker BP. Tilknytning til sentralnettet er planlagt i Samnanger i Vestland.