<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To bekymringer for oljeprisen nå

Investorene veier nå usikkerheten rundt USAs gjeldstak opp mot potensielle produksjonskutt fra OPEC+.

Publisert 25. mai 2023 kl. 09.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
UVISST: Det spekuleres om OPEC+ vil kunngjøre flere produksjonskutt for å få opp oljeprisen etter uttalelsene til Saudi-Arabias energiminister, Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

Disse to uavklarte faktorene gjør at investorene er litt avventende, skriver Reuters.

Siste nytt fra gjeldstakforhandlingene er at det er gjort noen fremskritt, men flere problemer er fremdeles ikke løst. President Joe Biden og lederen av Representantenes hus, Kevin McCarthy, hadde onsdag nok et møte som skal ha vært «produktive».

– Vi har gjort noen fremskritt, så det er veldig positivt. Jeg vil være sikker på at vi får en god avtale, sa McCarthy til pressen onsdag.

Brent-oljen er siden midnatt ned 0,4 prosent til 77,91 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,5 prosent til 73,86 dollar. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 77,98 dollar ved børsstenging onsdag.

Satt på vent

Kredittvurderingsselskapet Fitch har i tillegg satt USAs nåværende AAA-vurdering under overvåking, og sier den kan bli nedgradert om ikke det blir enighet om gjeldstaket, skriver NTB. 1. juni blir ansett som «siste frist» for enighet, i og med at statskassen går tom for penger rundt da.

Fitch forventer fortsatt at en løsning vil være på plass før 1. juni, men mener risikoen har økt for at gjeldstaket ikke vil heves eller suspenderes før denne datoen.

Usikkerhetene har satt oljeprisene «litt på vent» i Asia-handelen, sier markedsstrateg Yeap Jun Rong i IG.

 – Kombinert med ytterligere styrke i den amerikanske dollaren har dette bidratt til å holde oljeprisen i ventemodus for øyeblikket, samtidig som vi venter på en ekstra pådriver for å følge opp den nylige oppgangen, sier han videre ifølge Reuters.

OPEC-advarsel

Dagen før bykset oljeprisene opp. Saudi-Arabias energiminister sa at de som spekulerer i at oljeprisene vil falle, bør «være på vakt» og forberede seg på smerte.

– Spekulanter, som i ethvert marked, er her for å bli. Jeg sier stadig til dem at de vil få svi. De fikk svi i april, sa Abdulaziz bin Salman.

Flere tolket dette som et signal om at OPEC+ vil vurdere ytterligere produksjonskutt under sitt møte 4. juni.

Samtidig ble prisnedgangen dempet av en uventet og betydelig nedgang i amerikanske råoljelagre forrige uke, ifølge rapporten fra Energy Information Administration (EIA) onsdag. Råoljelagrene falt med 12,5 millioner fat til 455,2 millioner fat. På forhånd var det ventet at lagrene skulle være opp 0,8 millioner fat.