<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sol passerer olje

Ren energi beveger seg raskere enn mange forstår, hevder Det internasjonale energibyrået. Men mye må ennå skje for at klimamålene skal være innen rekkevidde.

Publisert 25. mai 2023 kl. 12.43
Oppdatert 25. mai 2023 klokken 12.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
HISTORISK ÅR: 2023 blir det første året der investeringene i sol overstiger investeringene i olje. Foto: Bloomberg

Globale investeringer i ren energi er i rute til å nå 1.700 milliarder dollar i 2023, og investeringer i sol ligger an til å passere investeringer i oljeproduksjon for første gang, skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin World Energy Investment-rapport torsdag.

Samlede globale investeringer i energi ligger an til å 2.800 milliarder dollar i år, hvorav altså mer enn 1.000 milliarder dollar går til fossil energi – kull, gass og olje.

– Beveger seg raskt

På disse nivåene vil investeringene i ren energi ha steget 24 prosent fra 2021, drevet av fornybart og elbiler, sammenlignet med 15 prosent vekst i fossile investeringer i samme periode. Men over 90 prosent av veksten i ren energi kommer fra utviklede økonomier og Kina, og IEA mener risikoen for nye skillelinjer i energi er alvorlig hvis det grønne skiftet ikke tar seg opp ellers i verden.

NY RAPPORT: Fra Det internasjonale energibyrået (IEA), ledet av Fatih Birol. Foto: NTB

«Ren energi beveger seg raskt, raskere enn mange forstår. Dette ser vi klart i investeringstrendene, der rene teknologier drar fra fossil energi», sier IEA-direktør Fatih Birol i en kommentar. 

«For hver dollar investert fossilt, går 1,70 dollar nå inn i ren energi. For fem år siden var forholdet én-til-én. Et lysende eksempel er solinvesteringer, som ligger an til å passere oljeinvesteringer for første gang», føyer han til.

Fossilt må falle kraftig

IEA minner i rapporten likevel om at investeringene i ren energi grovt sett må doble seg innen 2030 for at verden skal ha en sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Og selv om investeringer i fossilt begynner å henge etter, ligger disse an til å nå sitt høyeste nivå siden før pandemien.

Men saken er at fossile investeringer må begynne å falle kraftig for å være på linje med IEA-scenariet som peker mot en netto utslippsfri verden innen 2050. Investeringene i det fossile brennstoffet som forurenser mest, kull, ligger faktisk an til å stige 10 prosent til rekordhøye nivåer i 2023. Hovedforklaringen på dette er strømmangelen i Kina, som har presset myndighetene der til å bygge nye, kullfyrte fabrikker.