Sol passerer olje
Ren energi beveger seg raskere enn mange forstår, hevder Det internasjonale energibyrået. Men mye må ennå skje for at klimamålene skal være innen rekkevidde.

Globale investeringer i ren energi er i rute til å nå 1.700 milliarder dollar i 2023, og investeringer i sol ligger an til å passere investeringer i oljeproduksjon for første gang, skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin World Energy Investment-rapport torsdag.
Samlede globale investeringer i energi ligger an til å 2.800 milliarder dollar i år, hvorav altså mer enn 1.000 milliarder dollar går til fossil energi – kull, gass og olje.
– Beveger seg raskt
På disse nivåene vil investeringene i ren energi ha steget 24 prosent fra 2021, drevet av fornybart og elbiler, sammenlignet med 15 prosent vekst i fossile investeringer i samme periode. Men over 90 prosent av veksten i ren energi kommer fra utviklede økonomier og Kina, og IEA mener risikoen for nye skillelinjer i energi er alvorlig hvis det grønne skiftet ikke tar seg opp ellers i verden.
«Ren energi beveger seg raskt, raskere enn mange forstår. Dette ser vi klart i investeringstrendene, der rene teknologier drar fra fossil energi», sier IEA-direktør Fatih Birol i en kommentar.
«For hver dollar investert fossilt, går 1,70 dollar nå inn i ren energi. For fem år siden var forholdet én-til-én. Et lysende eksempel er solinvesteringer, som ligger an til å passere oljeinvesteringer for første gang», føyer han til.
Fossilt må falle kraftig
IEA minner i rapporten likevel om at investeringene i ren energi grovt sett må doble seg innen 2030 for at verden skal ha en sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Og selv om investeringer i fossilt begynner å henge etter, ligger disse an til å nå sitt høyeste nivå siden før pandemien.
Men saken er at fossile investeringer må begynne å falle kraftig for å være på linje med IEA-scenariet som peker mot en netto utslippsfri verden innen 2050. Investeringene i det fossile brennstoffet som forurenser mest, kull, ligger faktisk an til å stige 10 prosent til rekordhøye nivåer i 2023. Hovedforklaringen på dette er strømmangelen i Kina, som har presset myndighetene der til å bygge nye, kullfyrte fabrikker.