<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Holder desperat Putin på pinebenken

Russland vil ha fortgang i byggingen av en rørledning gjennom Mongolia, men Kina vil ha billigere gass og trenerer samtalene.

  Publisert 25. mai 2023 kl. 16.03
  Oppdatert 25. mai 2023 klokken 16.09
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 523 ord
  STRESSER IKKE: Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

  Russland trenger nye markeder for gassen sin etter bruddet med Europa. Da statsminister Mikhail Misjustin dro til Kina denne uken, var det med et håp om at Beijing ville forplikte seg til et samarbeid om rørledningen Power of Siberia 2 (PS-2) gjennom Mongolia. 

  Han dro skuffet hjem, skriver Financial Times torsdag.

  Krigen har svekket Moskva

  Etter at Ukraina ble invadert og Europa forsvant fra kundelisten er Russland nå desperat etter å få realisert PS-2, men problemet er ifølge avisen at Beijing ikke ser ut til å ha noe hastverk. Analytikere hevder dette viser hvor svak et krigende Moskvas forhandlingsmakt har blitt i omgangen med sin økonomisk mektigere nabo.

  DRO SKUFFET HJEM: Russlands statsminister Mikhail Misjustin. Foto: NTB

  – Beijing har en historie med å dra samtaler ut for å få en bedre avtale, noe som var tilfellet i forhandlingene om Power of Siberia 1 (PS-1). Etterhvert som Russlands aggresjon mot Ukraina har utviklet seg til en langdryg krig, tror Beijing at deres forhandlingsposisjon vis-à-vis Moskva bare kan bli sterkere, sier Kina-ekspert Alicja Basjulska i tankesmien European Council on Foreign Relations.

  – Ved å ta seg tid kan Kina også sikre seg en lavere pris for gassen gjennom rørledningen, legger hun til.

  Tror ikke Kina kutter båndet

  PS-1 ble åpnet i 2019 og ventes å nå sin maksimalkapasitet på 38 milliarder årlige kubikkmeter i 2024, men denne gassen kommer fra felt i øst-Sibir og har aldri blitt sendt til Europa. Men PS-2 er ment å skulle forsyne Kina med gass fra den nordøstlige Yamal-halvøya tidligere sendt til Europa gjennom rørledninger som Nord Stream.

  Samtidig er Kina interessert i å diversifisere sine gassinntekter, og noen eksperter hevder overfor Financial Times at det bare er et spørsmål om tid før landet inngår et tettere energisamarbeid med Russland.

  – Ingen bør egentlig forvente at Kina kutter tilgangen til russisk olje og gass, uttaler direktør Victor Gao i den Beijing-baserte tankesmien Center for China and Globalization. 

  Vil utgjøre liten forskjell

  Men selv om PS-2 blir bygget, vil rørledningen ifølge avisen ikke kunne dekke inn salget Russland har tapt i Europa. I tillegg vil gassprisen være lavere. Gassen som sendes gjennom PS-1 – til betingelser satt da Russland var i en mye sterkere forhandlingsposisjon – er priset langt under europeiske markedspriser.

  – Gitt disse faktorene vil PS-2 generere estimerte 12 milliarder dollar årlig for Gazprom, hvorav staten tar inn rundt 4,6 milliarder dollar i skatter og avgifter, sier senior olje- og gassanalytiker Ronald Smith i BCS Global Markets til Financial Times.

  Dette tilsvarer mindre enn halvparten av Russlands gjennomsnittlige månedlige energiinntekter i 2023. 

  Torsdag ettermiddag sto gassprisen ved terminalen i Nederland (frontkontrakten for Dutch TTF) i 26,47 euro pr. MWh, 70 prosent lavere enn nivåene ved nyttår og ned fra toppen på nærmere 340 euro i august i fjor.