<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
OPTIMISTISK: Oljeserviceanalytiker Bård Rosef i Pareto. Foto: Ivan Kverme

Pareto: Disse aksjene har mye å gå på

Pareto Securities er optimistisk til en forlenget, tilbudsdrevet oppgangssykel for offshorerigger, og mener riggoppturen ikke priset inn i aksjene. 

Publisert 26. mai 2023 kl. 10.07
Oppdatert 26. mai 2023 klokken 10.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord

Pareto Securities forblir optimistisk til en forlenget, tilbudsdrevet oppgangssykel for offshorerigger, og mener at dette er langt fra reflektert i aksjekursene, ifølge en analyse fra meglerhuset fredag.

Dagrater for 7. generasjons boreskip og premium jackup-rigger ligger for tiden henholdsvis i midten av 400.000-dollartallet og midten av 100.000-tallet. Dette tilsvarer en ebitda-avkastning for et nybygg på 10-15 prosent, og tilbakebetalingstid på reaktiveringer under to år, selv for de kaldeste eiendelene, noe som historisk har vært nok til å begynne å bestille nybygg.

«Hovedforskjellen denne gangen er kapitaldisiplin, ettersom langvarig etterspørselsusikkerhet, lave verdsettelser og åtte års elendighet gir lite insentiv til vekstinvesteringer,» mener analytikerne.

– Forblir optimistiske til videre moment

Til tross for en svekkelse i makroøkonomien, har fundamentale forhold innen offshore oljeservice fortsatt vært sterke så langt i år med fortsatt moment i dagrater for offshorerigger frem mot andre halvår 2023.

Videre påpeker meglerhuset at riggselskapene forblir optimistiske til videre moment i dagratene i forbindelse med førstekvartalsresultatene. Transocean noterte at de forventer rater for varme rigger over 500.000 dollar per dag innen utgangen av året.

«Mens vi fortsetter å ha et positivt syn på oljemarkedet og er fortsatt optimistisk til en utvidet, tilbudsdrevet oppgangssykel for offshore-riggselskaper, er Mr. Market klart uenig – eller rett og slett ikke bryr seg. Med noen få bemerkelsesverdige unntak, er diversifiserte riggselskaper for tiden priset til om lag 220-260 millioner dollar og 80-100 millioner dollar for henholdsvis 7. generasjonsrigger og high-spec-rigger», skriver Pareto.

Disse aksjene fremheves

Meglerhuset fremhever Seadrill, Noble Corporation og Valaris som toppvalg innen sektoren, og påpeker at alle tre er verdsatt til en tredjedel av erstatningskostnaden og mindre enn 3 ganger Mark-to-Market-ebitda.

Pareto liker også Odfjell Drilling i harsh-environment-markedet, som ser stramt ut med flere rigger som har forlatt Norge på midlertidig fall i etterspørselen.

(TDN Direkt)