<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett maken til rater på åtte år

Tapene økte for Northern Ocean i første kvartal. Samtidig strammer markedet seg til, og snart får selskapet inntekter fra begge riggene sine. 

Publisert 30. mai 2023 kl. 07.52
Oppdatert 30. mai 2023 klokken 09.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Scott McReaken i Northern Ocean. Foto: Eivind Yggeseth

 

Riggselskapet Northern Ocean, der milliardær John Fredriksen er største eier, fikk et resultat etter skatt på minus 16,8 millioner dollar i første kvartal. Dermed økte underskuddet fra 14,2 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.

Driftsinntektene steg fra 10,1 til 32,4 millioner dollar, hvorav 30,6 millioner dollar var kontraktsfestede inntekter for «Deepsea Bollsta». Riggen som er på en Shell-kontrakt i Namibia driftes av Odfjell Drilling og hadde 97 prosent teknisk oppetid i kvartalet.

Samtidig som inntektene tredoblet seg, ble driftskostnadene mer enn doblet fra 18,6 til 40,0 millioner dollar. Kostnadsøkningen kom etter at «Deepsea Bollsta» var i drift gjennom hele første kvartal, mens den i samme periode i fjor lå i varmt opplag fra 1. mars etter fullført boring for Lundin. «Deepsea Mira» var uvirksom gjennom begge kvartalene.

Kontraktsdryss

Northern Ocean-flåten teller to halvt nedsenkbare rigger som ble bygget ved sør-koreanske Hyundai Heavy Industries i 2018/19. «Deepsea Bollsta» jobber altså for Shell, og i forrige uke ble det kjent at den faste delen av denne kontrakten ble forlenget med seks måneder til juni 2024. Kontraktsforlengelsen vil tilføre inntekter på nærmere 90 millioner dollar. I tillegg følger en opsjon på ytterligere seks måneder.

«Deepsea Mira» begynte like etter utløpet av første kvartal mobilisering inn mot en TotalEnergies-jobb i Vest-Afrika, der boringen ventes å starte opp mot slutten av andre kvartal. Kostnadene tilknyttet mobiliseringen og reaktiveringen ble utsatt gjennom kvartalet og vil bli amortisert etter oppstarten av kontrakten som vil tilføre rundt 135 millioner dollar i inntekter. 

En emisjon på 45 millioner dollar for å finansiere reaktiveringen ble gjennomført i desember i fjor.

Strammer seg til

Ifølge selskapet fortsetter markedet for flytende rigger å stramme seg til, med dagrater som er tilbake på nivåer ikke sett siden 2015. 

«Det synes å være en motvilje mot å tildele lengre kontrakter, men flere forespørsler etter mangeårige jobber har kommet og det er bare et spørsmål om tid før dette blir en trend i dette markedet», heter det i rapporten.

Det meste av første kvartal beskrives likevel som «relativt dempet» med tanke på kontraktsrelaterte aktiviteter i «harsh environment»-segmentet. 

«Men i de seneste ukene har vi sett en jevn strøm av nye forespørsler etter jobber med sikte mot oppstart sent i 2024 og 2025. I de siste månedene har flere høyspesifikasjons- og «mid-range»-rigger annonsert planer om å gå ut av «harsh environment»-segmentet for attraktive kontrakter i andre regioner», skriver Northern Ocean videre.

Northern Ocean

(Mill. USD)1.kv./231.kv./22
Driftsinntekter32,510,1
Driftsresultat-7,6-8,5
Resultat etter skatt-16,8-14,2