<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikret tre storkontrakter på rappen

Seismikkselskapet PGS har meldt om tre store kontrakter – tre dager på rad.

Publisert 1. juni 2023 kl. 13.24
Oppdatert 1. juni 2023 klokken 15.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 454 ord
KONTRAKTRUSH: Konsernsjef i PGS, Rune Olav Pedersen, er brått sikret flere store kontrakter. Foto: Iván Kverme

 

– Vi ser at markedet er i bedring, svarer investoransvarlig Bård Stenberg i PGS.

De som følger med på seismikkselskapet har nok merket at det har tikket inn kontraktsnyheter hver morgen de siste dagene.

– Kontraktsmarkedet bedret seg godt gjennom 2022 og vi ser at ratene fortsetter opp i år, samtidig som vi nå også ser at multiklientmarkedet er bedre enn det var tidligere, sier Stenberg videre.

Første nyhet var utvidelsen av 3D-kartleggingen i Sarawak-bukten utenfor Malaysia. Onsdag børsmeldte de en flerårig undersøkelse i Norskehavet, mens torsdag kom nyheten om at selskapet er tildelt en kontrakt på 70 dager i Middelhavet av et stort internasjonalt energiselskap. 

Felles for dem er at samtlige er verdt 10 millioner dollar eller mer, som er selskapets terskel for å børsmelde nye kontrakter. Stenberg vil imidlertid ikke røpe ytterligere om kontaktstørrelsene.

– Det er forholdsvis store kontrakter når verdien er over 10 millioner dollar.

Venter ett skip til

Da PGS la frem rapporten for første kvartal kommuniserte de at andre kvartal var fullbooket, mens i tredje kvartal var det én båtmåned igjen å dekke.

– Med kontrakten vi meldte i dag får vi bedre visibilitet for fjerde kvartal. Vi jobber med å booke mer kapasitet for fjerde kvartal, sier Stenberg.

Seismikkselskapet har nå seks skip i operasjon, mens det syvende, Ramform Victory, kommer inn i løpet av andre halvår.

PGS-aksjen er opp over 25 prosent de siste tolv månedene. Aksjonærene sender aksjen opp på nyhetene, og torsdag handles PGS til rundt 7,30 kroner aksjen. Markedsverdien til selskapet er nå like under 6,7 milliarder kroner.

– Økende interesse

De to første kontraktene er multiklientprosjekter. Den i Malaysia er i joint venture med TGS og SLB, og vil dekke omtrent 6.800 kvadratkilometer. Ramform Sovereign er planlagt til å starte kartleggingen i juni 2023 med ferdigstillelse i august.

Ramform Hyperion vil mobiliseres for Norskehavet-kontrakten, der arbeidet starter sent i juni med en varighet på rundt 75 dager. Deretter vil andre fase av undersøkelsen bli fullført i 2024 med ytterligere 70 dager til.

«Den høye aktiviteten innen multiklient er et sterkt bevis på fornyet interesse for utforskning på norsk kontinentalsokkel», kommenterte PGS-konsernsjef Rune Olav Pedersen.

Opplysningene er knappe om den tredje kontrakten, som er en 3D-undersøkelse i Middelhavet for et ikke-navngitt «stort internasjonalt selskap». Ramform Hyperion forventes å starte oppdraget sent i tredje kvartal, som vil vare i rundt 70 dager.

«Vi er veldig fornøyde med denne kontraktstildelingen, som gir oss bedre oversikt over fjerde kvartal. Det er økende interesse for utforskning i Middelhavet etter nylige oppdagelser i denne produktive gassprovinsen, og denne tildelingen bygger videre på vår vellykkede kampanje fra forrige sesong», skrøt Pedersen.