<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tradere tror Russland gir etter

Optimismen rår i oljemarkedet inn mot helgens møte i OPEC+, men tradere tviler på at Russland vil stå hardt på ytterligere produksjonskutt.

Publisert 2. juni 2023 kl. 08.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
MØTES I HELGEN: Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman og Russlands visestatsminister (og tidligere energiminister) Alexander Novak. Foto: NTB

Oljeprisene trekker oppover i fredagens handel etter at Senatet i USA har vedtatt avtalen som hever det amerikanske gjeldstaket, dagen etter at den gikk gjennom Representantenes Hus. Dermed gjenstår bare formaliteter – det vil si at president Joe Biden signerer.

– En stor seier for økonomien og amerikanere, sa han i en uttalelse etter vedtaket i Senatet.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 74,98 dollar pr. fat etter 0,9 prosent oppgang så langt i fredagens handel. Dette er opp fra 72,61 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen stiger 0,8 prosent til 70,66 dollar pr. fat.

Fokus på OPEC+-møte

Oljemarkedet lar seg også oppmuntre av torsdagens lagertall fra amerikanske energimyndigheter (EIA), som  indikerte at råoljeimporten tok seg opp i forrige uke.

Fredag er investorenes øyne rettet mot helgens OPEC+-møte i Wien, og spenningen står om det vil komme ytterligere produksjonskutt i et forsøk på å støtte oljeproduserende lands inntekter. 

Saudi-Arabia og Russland har sendt ut motstridende signaler i forkant, mens Reuters har vist til analytikere i HSBC og Goldman Sachs som tror nye kutt er usannsynlig og at OPEC+ inntar en «vente og se-tilnærming.

Tviler på Russland

Samtidig støtter andre markedsobservatører seg på svake industritall fra Kina og USA for å sannsynliggjøre OPEC+-kutt.

«Oljeprisene stabiliserer seg etter en runde skuffende industritall globalt støtter caset for at OPEC+ leverer nok et produksjonskutt», skriver senior markedsanalytiker Edward Moya i Oanda i en oppdatering, og viser blant annet til at den amerikanske ISM-indeksen holdt seg under 50 i mai – for syvende måned på rad.

«Men tradere tror at Russland ikke nødvendigvis står hardt på produksjonskutt, særlig siden de sliter med å etterleve sine kvoter», Moya added.