<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Olje: Saudi-Arabia advarer spekulanter

Saudi-Arabia advarer spekulanter om å «være på vakt» før helgens OPEC-møte. 

Publisert 3. juni 2023 kl. 15.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 401 ord
MØTE: Saudi Arabias energiminister Prince Abdulaziz bin Salman Al-Saud og Russlands energiminister Alexander Novak møtes i helgen.  Foto: Reuters

OPEC+ møtes denne helgen for å ta beslutninger om fremtidig produksjon som følge av makroøkonomisk usikkerhet. Det skriver CNBC. 

Oljemarkedet står overfor usikkerhet knyttet til både tilbuds- og etterspørselssiden. Markedet er spesielt bekymret for en resesjon som kan påvirke etterspørselen etter drivstoff. 

OPEC+, som inkluderer Russland og Saudi-Arabia, har siden oktober kuttet produksjonen med 2 millioner fat pr. dag for å møte den svakere etterspørselen. Noen medlemsland har også kunngjort frivillige kutt på ytterligere 1,6 millioner fat pr. dag i april.

Offentlige uttalelser om møtet har hittil vært motstridende, men indikasjonene fra noen delegater er at det ikke kommer ytterligere produksjonskutt denne helgen. 

Den saudiarabiske energiministeren advarte spekulanter om muligheten for økt smerte, noe som kan tyde på produksjonskutt. Russlands visestatsminister indikerte imidlertid senere at det ikke ventes ytterligere kutt i produksjonen. 

Markedsaktører forventer ikke ytterligere produksjonskutt denne helgen, med mindre etterspørselen i Kina forblir lav. OPEC+ vil være fornøyd med futurespriser over 75 dollar pr. fat, skal man tro kildene til CNBC. De skriver at alliansens mål er en balansert markedssituasjon der store kutt kan provosere USA som har kritisert tidligere kutt fra OPEC+. 

Goldman-estimat på 80-85 dollar fatet

Analytikere hos Goldman Sachs forventer at OPEC+ vil opprettholde uendret produksjon denne helgen. Samtidig skriver de at de mener det er 35 prosent sannsynlig at det kommer ytterligere OPEC-kutt, ettersom oljeprisene ligger «klart under vårt estimat på 80-85 dollar pr. fat.»

OPEC+ har gått gjennom stormfulle farvann det siste året. Oljemarkedene har historisk sett blitt styrt av fysiske tilbud- og etterspørselsfundamentaler - som har blitt overskygget av bredere makroøkonomiske bekymringer knyttet til påvirkningen av høy inflasjon på drivstofforbruket, økende renter og usikkerhet knyttet til flere bankkriser i USA og Europa. 

Jorge Loen i Rystad Energy uttalt at konsekvensene av høyere oljepriser for verdensøkonomien vil veie tungt på beslutningene. Han la til at OPEC+ sannsynligvis velger å opprettholde produksjonsnivået og ta en «vent og se»-tilnærming. «Etterspørselsprognosene er fortsatt moderate, så det mest fornuftige kan være å holde den nåværende produksjonen uendret.»

Usikkerhet på tilbudssiden

CNBC skriver også at det er usikkerhet på tilbudssiden. 

Omtrent 450.000 fat pr. dag av nordlige irakiske eksport ble stanset på grunn av en juridisk tvist mellom Bagdad, Ankara og den kurdiske regionale regjeringen. Nigeria, som vanligvis er Vest-Afrikas største oljeprodusent, rapporterte at de produserte bare 999.000 fat pr. dag i april på grunn av forstyrrelser, ifølge OPECs månedlige oljemarkedsrapport for mai.

Samtidig er den virkelige omfanget av de russiske produksjonstapene uklart, da skipene som frakter russisk olje slår av satellittsporingen.