<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia: – Vil gjøre det som er nødvendig

Saudi-Arabia er bestemte og kom i helgen med et nytt produksjonskutt. Oljeprisen reagerer positivt mandag morgen.

Publisert 5. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
OLJEPRISEN OPP ETTER KUTT: Oljeprisen er opp litt over prosenten mandag morgen. Dette skjer etter et nytt produksjonskutt fra verdens største kartell, OPEC. Foto: Reuters

Mandag morgen opplever oljeprisene en liten økning som følge av det nye produksjonskuttet fra Saudi-Arabia på 1 million fat pr. dag i juli. Beslutningen kom etter helgens OPEC+ toppmøte, og er med på å bringe landets produksjonsnivå til rundt 9 millioner fat pr. dag nest måned. Dette er det laveste nivået på flere år for kongeriket.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å bringe stabilitet til oljemarkedet. Kuttene vil være en ekte million og vi har alltid innfridd våre forpliktelser, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman under en pressekonferanse søndag, ifølge TDN Direkt.

Brent-oljen stiger mandag morgen 1,35 prosent til 77,16 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 1,70 prosent til 72,96 dollar fatet.

Til sammenligning var Brent-oljen opp 2,8 prosent og stod i 76,37 dollar pr. fat, mens WTI-oljen var opp 2,9 prosent til 72,12 dollar ved børsslutt i Oslo fredag.

Russland ga imidlertid ingen løfter om å redusere produksjonen ytterligere, og De forente arabiske emirater fikk tillatelse til å øke produksjonsmålene for neste år, ifølge Tradingeconomics.

– De andre medlemmene i det mektige oljekartellet, ville tilsynelatende ikke bidra denne gangen. Hvorvidt Saudi Arabia selv klarer å stabilisere, eller få opp oljeprisen, uten å miste makten i oljemarkedet, er det store spørsmålet, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en oppdatering mandag.

Sterk vilje fra oljekartellet

I tillegg til produksjonskuttet fra Saudi-Arabia, besluttet OPEC+ under møtet å forlenge de tidligere kunngjorte produksjonskuttene for 2023 og inkludere dem i 2024. Denne avgjørelsen viser en sterk vilje fra OPEC+ til å opprettholde balansen mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet og støtte opp om oljeprisene.

Rystad Energy sier i en oppdatering at produksjonskuttet til Saudi-Arabia sannsynligvis vil lede til et forsyningsunderskudd på mer enn tre millioner fat pr. dag i juli, noe som kan presse prisene opp i de kommende ukene.

Goldman Sachs-analytikere sa at møtet var «moderat bullish» for oljemarkedene og kan øke Brent-prisen i desember 2023 med mellom 1-6 dollar fatet, avhengig av hvor lenge Saudi-Arabia opprettholder det nye produksjonsnivået på 9 millioner fat pr. dag, skriver Reuters.