<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russiske olje- og gassinntekter ned over 30 prosent

Russlands olje- og gassinntekter, ryggraden i landets økonomi, har falt med over 30 prosent på et år.

Publisert 5. juni 2023 kl. 14.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 236 ord
TJENER MINDRE PÅ OLJEN: Vladimir Putin og Russland får mindre fra olje- og gass. På 1 år er inntektene ned over 30 prosent. Foto: Bloomberg

Russlands inntekter fra olje og gass har falt nesten 36 prosent i mai sammenlignet med samme periode i fjor, og 12 prosent fra april. Dette skyldes en lavere oljeskatt sier det russiske finansdepartementet, ifølge Reuters. Ural-oljen er samtidig ned nesten 50 prosent fra toppen i 2022.

Inntektene fra salg av olje og gass til budsjettet nådde 570,7 milliarder rubler (7 milliarder dollar) forrige måned, sammenlignet med 886 milliarder i mai 2022 og 647,5 milliarder i april 2023. På forhånd var det ventet 593 milliarder rubler.

Nedgangen i inntekter fra olje - en betydelig kilde til budsjettoppbygging - vil sannsynligvis forverre et allerede høyt budsjettunderskudd, samtidig som Russland fortsetter sin militære operasjon i Ukraina. Landet registrerte et underskudd på 3.400 milliarder rubler (42 milliarder dollar) i de fire første månedene av året, da utgiftene økte og inntektene fra energi sank, skriver Reuters.

Lavere oljepris

Russland bestemte tidligere i år å kutte produksjonen med 500.000 fat pr. dag ut 2023, dette er omtrent 5 prosent av Russlands samlede daglige oljeproduksjon. Etter helgens OPEC+ toppmøte ga Russland ingen løfter om å redusere produksjonen ytterligere.

Den russiske Ural-oljen handles nå for 56,73 dollar pr. fat, opp 2,31 prosent. Dette er fortsatt lavere enn pristaket som ble vedtatt av EU og G7-landene på 60 dollar fatet. I mai 2022 var Ural-oljen vesentlig høyere og ble handlet for mellom 76 og 92 dollar. I april 2023 lå den på over 60 dollar fatet for første gang i år.