<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hentet seg inn etter Iran-blaff

Oljeprisene har hentet inn mye av torsdagens kraftige fall etter at USA avviste oppslag om Iran-avtale.

    Publisert 9. juni 2023 kl. 08.39
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 231 ord
    BARE ET BLAFF: USA avviser at landet nærmer seg en avtale med Iran. Her er en iransk oljetanker til havn i Venezuela. Foto: NTB

    Oljeprisen falt kraftig torsdag på oppslag fra flere medier i Midtøsten – deriblant nettstedet Middle East Eye og den israelske avisen Haaretz – om at USA og Iran hadde gjort fremskritt i samtalene for en atomavtale og at en avtale faktisk nærmet seg.

    Iran-avtale avvist

    Mye av prisfallet ble hentet inn igjen etter at en talsmann for nasjonalt sikkerhetsråd i Det hvite hus gikk ut og kalte oppslagene feilaktige og misvisende. 

    En enighet mellom USA og Iran ville ha tilført oljemarkedet flere millioner fat pr. dag.

    Fredag morgen står frontkontrakten for Brent-oljen i 75,43 dollar pr. fat, som er ned 0,7 prosent (57 cent) så langt i dagens handel og ned fra 76,57 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag.

    WTI-oljen faller 0,7 prosent til 70,80 dollar pr. fat.

    Snart kjøresesong

    Oljeprisen fikk seg et løft tidligere denne uken etter Saudi-Arabias produksjonskutt for juli, men kom ned igjen etter svake kinesiske eksporttall og overraskende lagerbygging for drivstoff i USA.

    – Fallet i oljeprisen siden OPEC+-møtet gjenspeiler sannsynligvis bekymringer for global vekst og oljeetterspørsel. Likevel vil kuttene fra Saudi-Arabia sannsynligvis bidra til et underforsynt oljemarked senere i år, sier råvaresjef Vivek Dhar i Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg.

    Råvareanalytiker Satoru Yoshida i Rakuten Securities opplyser ifølge Reuters at utsikter til strammere tilbud og høyere etterspørsel inn mot den amerikanske kjøresesongen kan gi oljeprisene et løft, men at dette kan motvirkes av bekymringer for et tregere oppsving i kinesisk drivstoffetterspørsel.