Sår tvil om russisk oljesnakk
Svakhetstegn i etterspørselen og tilbudsoverraskelser fra blant andre Russland får JPMorgan til å senke sin kortsiktige oljeprisprognose.

Oljeprisene trakk markant ned etter stengetid på Oslo Børs mandag, men henter seg inn tirsdag etter at den kinesiske sentralbanken som ventet kuttet sine kortsiktige referanserenter (LPR).
Frontkontrakten for Brent-oljen står i 76,60 dollar pr. fat, opp 0,7 prosent (51 cent) så langt i dagens handel og litt opp fra 76,45 dollar da børsen stengte i går.
Etterspørselen svikter?
Et tema hos markedsaktører nå er ifølge Bloomberg hvor langt Beijing vil gå for å få fart på Kina-veksten, men følelsen skal uansett være at effekten av lavere etterspørsel i oljemarkedene begynner å vise seg.
På tilbudssiden siterte nyhetsbyrået tirsdag kilder på at russiske raffinerier er i ferd med å øke aktiviteten. 5,49 millioner fat pr. dag ble prosessert i forrige uke, noe som er opp nesten 194.000 fat pr. dag fra uken før og de høyeste nivåene på ni uker.
Russlands visestatsminister (og tidligere energiminister) Alexander Novak har gjentatte ganger, senest på OPEC+-møtet i juni, uttalt at landet etterlever sine planlagte produksjonskutt fullt ut. Men økt foredling, i tillegg til fortsatt sterk sjøbåren eksport, får markedet til å tvile på påstandene.
I de fire ukene frem til 18. juni snittet russisk sjøbåren eksport 3,63 millioner fat pr. dag. Dette er bittelitt ned fra foregående fireukersperiode, men likevel 250.000 fat pr. dag mer enn i fireukersperioden som endte 26. februar – og dermed ved utgangen av måneden som er referansen for Russlands lovede kutt.
– Oljeproduksjonen vokser og vi er fornøyde, salget er robust, sa president Vladimir Putin ifølge Bloomberg på St. Petersburg International Economic Forum tirsdag, uten å forklare hvordan dette henger sammen med løftene om produksjonskutt.
– Tilbudet overrasker
Tilbudssiden stimuleres også av at råoljeeksporten fra Iran steg til over 1,5 millioner fat pr. dag. Kpler hevder ifølge Reuters at eksporten ikke har vært så høy siden 2018 – før USA trakk seg fra atomavtalen. Videre møttes tjenestepersoner fra Irak og Tyrkia tirsdag for å diskutere en relansering av irakisk olje gjennom tyrkiske Ceyhan, noe som kan øke Irak-eksporten med 500.000 fat pr. dag.
«Tilbudet har tatt seg opp igjen, og overrasker på oppsiden i flere land», går det ifølge nyhetsbyrået frem av en JPMorgan-rapport som fremhever «non-OPEC»-land som USA, men også OPEC+-land som Nigeria, Iran og Venezuela.
Banken, som i rapporten senker sin gjennomsnittlige 2023-prognose for Brent-oljen fra 90 til 81 dollar pr. fat, hevder OPEC+-kuttene ikke vil være tilstrekkelige til å balansere oljemarkedet, selv om de hadde blitt forlenget inn i 2024.