<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt Kina-salg for enormt gassprosjekt

Qatar forventes å signere en stor mangeårig gassavtale med Sinopec, den andre avtalen med det statlige kinesiske selskapet på under ett år.

Publisert 20. juni 2023
Oppdatert 2. juli 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
FLERE AVTALER: Energiministeren i Qatar forventer flere lignende avtaler med land i Europa. Foto: NTB

Qatar og Kina forventes å signere nok en mangeårig avtale som sikrer det statlige kinesiske oljeselskapet CNPC (Sinopec) tilgang på flytende naturgass (LNG), skriver Financial Times

Denne avtalen vil være den andre 27-årige avtalen mellom de to partene det siste året. 

Avtalen innebærer at Kina skal kjøpe 4 millioner tonn LNG årlig fra Qatar. CNPC kjøper seg også inn med 5 prosent eierandel ved ett anlegg med årlig produksjonskapasitet på 8 millioner tonn. Anlegget er en del av North Field-utbyggingen i det som er verdens største naturgassreservoar.

Venter flere avtaler   

Saad al-Kaabi, energiminister i Qatar, uttaler til avisen at han forventer å inngå flere langsiktige avtaler med flere europeiske land i år, og skal være nær avtaler med Storbritannia, Frankrike og Italia.

Som en av få energiprodusenter som har investert tungt i å øke produksjonskapasiteten de siste årene har statlige QatarEnergy blitt et samlingspunkt nå som europeiske land forsøker å avvenne seg russisk gass. Foreløpig er det kun Tyskland som har signert en langsiktig avtale med Qatar siden Russlands invasjon av Ukraina.

Ønsker diversifisering

Hovedtyngden av Qatars LNG sendes til Asia, men Kaabi forteller til Financial Times at han fremover ønsker en mer jevn fordeling mellom de østlige og vestlige markedene. 

Videre forteller Kaabi at han er fornøyd med at prisene har falt fra toppen i 2021, men advarer samtidig om at de fort kan øke om verdensøkonomien setter fart neste år.