<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det blir en gigantisk utfordring

Innen 2030 skal utslippene på norsk sokkel halveres. – En gigantisk utfordring, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Publisert 22. juni 2023
Oppdatert 22. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
UTFORDRENDE: En statusrapport belyser utfordringene knyttet til målet om utslippshalvering på norsk sokkel. LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er en «gigantisk utfordring». Foto: NTB
UTFORDRENDE: En statusrapport belyser utfordringene knyttet til målet om utslippshalvering på norsk sokkel. LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er en «gigantisk utfordring». Foto: NTB

Innen 2030 skal utslippene fra olje- og gassproduksjon på norsk sokkel være halvert sammenlignet med 2005. Innen 2050 skal utslippene ned mot null.

En fersk statusrapport viser at målet har blitt stadig mer krevende å nå. 

– Nå er det drøye seks år igjen til vi skal være i mål. Det er en gigantisk utfordring. Det blir ikke lett, men heldigvis har vi en industri i Norge som er opptatt av å kutte utslipp, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

I 2022 var utslippene på norsk sokkel 11 prosent lavere enn i 2005. Med andre ord er det fremdeles et stykke igjen å gå før målet er nådd.

– Skulle gjerne kommet lenger

ELEKTRIFISERING: Anniken Hauglie i NHO understreker viktigheten av å elektrifisere norsk sokkel for å redusere utslipp. Foto: Moment Studio/NHO

Elektrifisering av sokkelen ved bruk av kraft fra land er nøkkelen, ifølge viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO.

– Olje- og gassnæringen investerer stort i å redusere utslipp. Det bærer resultater. Selv med større produksjon i fjor og gjenoppstart av Melkøya økte ikke utslippene. Men vi skulle gjerne kommet lenger. Uten videre elektrifisering med kraft fra land, vil det ikke være mulig å nå Stortingets ambisjon om 50 prosent utslippskutt innen 2030, sier Hauglie.

Økte kostnader, et presset leverandørmarked, en mer krevende kraftsituasjon og utfordringer med tilstrekkelig nettkapasitet er alle kompliserende faktorer på veien mot halveringsmålet. Likevel understreker administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge at målet fortsatt er innenfor rekkevidde.

– Det er fortsatt mulig å nå 50 prosent utslippsreduksjoner for olje- og gassnæringen, men det blir krevende. Vi kommer ikke utenom at deler av sokkelen må elektrifiseres med kraft fra land og myndighetene må være villige til å sette inn et taktskifte med tanke på utbygging av ny kraft, virkemidler og saksbehandling, sier Blindheim.

Mye som gjenstår

Dersom kun de allerede besluttede tiltakene blir realisert, anslås olje- og gassindustriens utslipp å falle med 29 prosent i 2030. Hvis også modne, men ikke besluttede tiltak blir realisert oppnås 35 prosent kutt, skrives det i rapporten. Dermed er det fremdeles mye som gjenstår før målet på 50 prosent er nådd.

Foruten kraft fra land, står energieffektivisering og redusert fakling for det største potensialet for utslippsreduksjoner, med 700 000 tonn CO2 innen 2030, heter det i rapporten.

Rapporten er utarbeidet av KonKraft Norge, en samarbeidsorganisasjon for Offshore Norge, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.