<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyner i olje – satser nye milliarder

Warren Buffett har kjøpt seg opp til over 25 prosent i Occidental Petroleum. Det seneste kjøpet kostet mer enn 1,3 milliarder kroner.

  Publisert 30. juni 2023 kl. 12.53
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 294 ord
  OLJE OG JAPAN: Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway har denne måneden kjøpt seg opp i Occidental Petroleum og flere japanske konglomerater. Foto: Bloomberg

  Warren Buffett har via investeringsselskapet Berkshire Hathaway økt eierandelen i oljeselskapet Occidental Petroleum til mer enn 25 prosent denne uken, melder Bloomberg.

  Buffett har mellom 26. og 28. juni kjøpt 2,1 millioner aksjer for totalt 122 millioner dollar. Det tilsvarer drøyt 1,3 milliarder kroner. Ifølge Reuters kjøpte han også rundt 4,7 millioner aksjer i slutten av mai.

  92-åringen har nå hamstret Occidental-aksjer over en periode på to år. Det seneste året har han plukket opp aksjer når Occidental-kursen har falt under 60 dollar, ifølge Bloomberg.

  Torsdag steg aksjen 1,8 prosent til 58,52 dollar.

  140 milliarder kroner

  Buffett og hans Berkshire Hathaway er nå den største aksjonæren i Occidental Petroleum.

  Eierandelen på 25,1 prosent er verdt rundt 13 milliarder dollar, ifølge Bloomberg-beregninger.

  Det tilsvarer 140 milliarder kroner med dagens vekslingskurs.

  Vil ikke kjøpe alt

  Investoren begynte å kjøpe store poster i Occidental Petroleum tidlig i fjor, da Russlands invasjon av Ukraina fant sted og oljeprisene begynte å gå opp.

  På den ordinære generalforsamlingen til Berkshire Hathaway 6. mai lovpriste Buffett Occidentals ledelse og drift, men han sa også at han ikke har planer om å kjøpe opp hele oljeselskapet.

  «Vi kommer ikke til å kjøpe oss kontroll. Vi har den rette ledelsen til å drive det», sa Buffett om oljeselskapet da, ifølge Reuters.

  Berkshire Hathaway har tidligere fått regulatorisk godkjennelse til å kjøpe opptil 50 prosent av Occidental Petroleum.

  Ser mot Japan

  Tidligere i juni ble det kjent at Buffett og Berkshire Hathaway har økt eierskapet i de japanske konglomeratene Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui og Sumitomo.

  Samlet er disse Berkshire Hathaways største investering utenfor USA.

  Buffett-selskapet skal ikke kjøpe mer enn 9,9 prosent i hvert av dem japanske selskapene, men selskapet har presisert at investeringene er langsiktige.