<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

OPEC vil øke kontrollen

«De må være nettoeksportør, og ha lignende mål som OPEC», sier Haitham al-Ghais.

Publisert 6. juli 2023 kl. 13.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
VIL UTVIDE: Generalsekretær for OPEC, Haitham Al Ghais. Foto: Reuters

Generalsekretæren for Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC), Haitham al-Ghais, har indikert at den innflytelsesrike produsentalliansen aktivt søker å rekruttere nye medlemmer, skriver CNBC.

Med mål om å forene strammere prognoser for oljetilbudet i andre halvår av året, rådende makroøkonomiske bekymringer og inflasjonsfrykt, samordner OPEC-medlemmene sin oljeproduksjon for å påvirke priser.

Al-Ghais bekreftet overfor journalister på onsdag at han forsøker å utvide OPEC-koalisjonen, og svarte på spørsmålet fra CNBC om utvidelse med et klart «Ja».

Organisasjonen har for øyeblikket 13 medlemsland, hovedsakelig basert i Midtøsten, Nord- og Vest-Afrika og Sør-Amerika.

I et brev uttrykte organisasjonen at det å få Ecuador til å bli med i OPEC-familien igjen er en topprioritet. Det ecuadorianske ministeriet avslørte imidlertid ikke sin respons på henvendelsen.

Vil ikke avsløre navn

Al-Ghais ønsket ikke å avsløre navnene på potensielle nye medlemmer. Han nevnte imidlertid nylige besøk til oljeproduserende land, inkludert allierte som for øyeblikket implementerer en felles produksjonsstrategi med OPEC-landene, i en gruppe kjent som OPEC+.

«Jeg var i Malaysia, jeg var i Brunei,» sa han og understreket at han ikke nødvendigvis hadde invitert disse landene til å bli med i organisasjonen. «Jeg var i Aserbajdsjan, jeg var i Mexico.», sier Al-Ghais til CNBC.

På spørsmål om kravene for å bli medlem av OPEC, sa al-Ghais: «De må være nettoeksportør, og ha lignende mål som OPEC. Jeg tror mange av landene jeg nettopp nevnte faktisk oppfyller disse kravene. Så det er et pågående arbeid.»