<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker Carbon Capture signerer avtale med Saudi-gigant

ACC-aksjen bykser på børs etter nyheten om Saudi Aramco-avtalen.

Publisert 13. juli 2023 kl. 10.02
Oppdatert 13. juli 2023 klokken 10.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
NY AVTALE: Egil Andre Fagerland er ny adm. direktør i Aker Carbon Capture. Foto: Aker Carbon Capture

 

Aker Carbon Capture har signert en intensjonsavtale med Saudi Aramco for karbonfangst i Saudi-Arabia, går det frem av en børsmelding torsdag.

Sammen skal de utforske mulighetene for å implementere karbonfangst, bruk og lagring (CCUS) og industriell modulering i Saudi-Arabia.

Intensjonsavtalen har en varighet på to år, og partene har også som mål å vurdere potensiale for utvikling av lokale forsyningskjeder og modulproduksjon.

– Vi er glade for å kunngjøre denne muligheten med Aramco, som har som mål å støtte Saudi-Arabias «Visjon 2030» og kongerikets ambisjon om netto nullutslipp innen 2060. Sammen har vi som mål å utforske etableringen av en lokal modulær CCUS-industri, skape nye arbeidsplasser og bidra til Saudi-Arabias viktige reise mot netto nullutslipp, kommenterer adm. direktør Egil Fagerland.

Satser på nye sektorer

Dermed kan dette være ACCs første steg inn i Midtøsten.

– Partnerskapet med Aker Carbon Capture vil støtte vår innsats med å utvikle og implementere banebrytende teknologier innen karbonfangst, sier Executive Vice President Technical Services i Aramco, Ahmad Al-Sa'adi.

Saudi Aramco er det statseide oljeselskapet i Saudi-Arabia, og er verdens største målt etter oljeproduksjon og påviste reserver.

«Visjon 2030» er landets plan for å diversifisere økonomien bort fra olje og gass, og til nye sektorer.

Hopper på børs

Nyheten sender ACC-aksjen opp over 11 prosent på Oslo Børs. Siden nyttår har aksjen steget 30 prosent, men aksjekursen er fortsatt mer enn halvert siden toppen i november 2021. 

Den gang stod kursmålet i 34 kroner, i dag er det vel 15 kroner.

Selskapet utvikler modulære karbonfangstanlegg, som kalles «Just Catch». Den muliggjør rask implementering av karbonfangstenheter til mellomstore utslippskilder, og er mer tids- og kostnadseffektiv.