<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardstøtte til norsk industri

Enova tildeler milliardstøtte til Vianode og flere norske industriselskaper etter nyheten om rekordhøy støtte fra EUs innovasjonsfond.

Publisert 14. juli 2023 kl. 09.31
Oppdatert 14. juli 2023 klokken 10.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 475 ord
MILLIARDSTØTTE: Vianode fabrikk på Herøya i juni 2023 Foto: Anders Horntvedt

EUs innovasjonsfond går inn med et rekordbeløp i norsk industri og næringsliv, fremkommer det i en pressemelding fra Enova fredag morgen. Nyheten kommer som en oppfølger til milliardstøtten til Freyr, som ble offentliggjort i går kveld.

Hele 510 millioner euro, som tilsvarer 5,7 milliarder norske kroner, stilles til disposisjon for fem prosjekter i Norge. Totalt delte innovasjonsfondet ut 3,6 milliarder euro til 41 prosjekter i Europa. 

EUs innovasjonsfond er den fremste støtteordningen for investeringer i ny teknologi i EUs klimastrategi. Ordningen er finansiert gjennom EUs klimakvotesystem (EU ETS), som Norge deltar i. Enova har ansvar for Norges deltakelse i EUs innovasjonsfond og støtter norske søkere til fondet.

Selskapene som får støtte er Norway Fortescue Future Industries, Freyr, Vianode, Norsun og Nordic Electrofuel. 

– Den brede støtten fra EUs innovasjonsfond viser at norsk industri og næringsliv er helt i tet på innovasjon og teknologiutvikling. De fem prosjektene som får støtte, peker alle fram mot den omstillingen vi står overfor som samfunn. Enova støtter de som går foran og det er all grunn til å gratulere, sier adm. direktør i Enova Nils Kristian Nakstad, i pressemeldingen.

– Et fremtredende virkemiddel

Et av programmene som får tildelt støtte er produksjon av komponenter for energiomstillingen. Av selskapene er det Freyr, Vianode og Norsun som får tildelt støtte gjennom dette programmet.

Elkem-eide Vianode mottar subsidier fra Enova på 90 millioner euro, fremgår det fra en pressemelding fredag morgen. Dette tilsvarer over 1 milliard norske kroner fra dagens kronekurs.

Vianode er et batteriselskap som produserer anodegrafitt, som blant annet utgjør den største delen av et bilbatteri. Vianode-teknologien vil kutte utslippene i produksjonen av grafitt med over 90 prosent, sammenlignet med dagens standardmaterialer.  

Selskapet har i dag 120 ansatte, og har blant annet industrigigantene Elkem og Hydro på eiersiden. Batteriselskapet har en fullskala produksjonsanlegg på Herøya i Porsgrunn.

– Støtten fra EUs innovasjonsfond viser EU-kommisjonens tillit til Vianode som et fremtredende virkemiddel for å kutte klimagassutslipp og drive teknologisk innovasjon, sier Hans Erik Vatne, fungerende administrerende direktør og COO i Vianode, til Enova. 

Firedoblet kapasitet

Solenergiselskapet Norsun vil motta 54 millioner euro, tilsvarende over 600 millioner kroner fra Enova. 

Solcelleprodusenten er en ledende aktør i produksjonen av monokrystallinske silisium ingots og wafers for den globale solenergiindustrien. Dagens produksjon på 1 GW i Årdal i Vestland har verdens laveste CO2-utslipp som følge av ren norsk vannkraft.  

Tildelingen er et betydelig løft for selskapet, som vil gjennom prosjektet SunRISE muliggjøre en firedobling av dagens kapasitet med 3 GW. Dette vil sikre opp mot 300 arbeidsplasser og sikre selskapet en viktig posisjon i europeisk solindustri. 

– Vi er svært fornøyde med å sikre denne tildelingen. Nå er utfordringen å få klargjort de norske rammebetingelsene for en ekspansjon slik at NorSun kan akseptere denne tildelingen og ikke bare bygge ut Årdal, men fortsette veksten også i andre deler av Norge, sier Erik Løkke-Øwre, administrerende direktør i NorSun.