<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen over 80 dollar: stemningen er bedret

Oljeprisen stiger igjen til over 80 dollar fatet, og stemningen i markedet har bedret seg i håp om stimuleringstiltak fra Kina.

Publisert 08:17 21. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
OPP: Oljeprisen stiger igjen til over 80 dollar fatet fredag. Foto: Bloomberg

Brent-oljen, også kalt nordsjøoljen er opp 0,8 prosent og er igjen over 80 dollar fatet fredag morgen. Den amerikanske WTI-oljen er opp 1,0 prosent til 76,44 dollar pr. fat.

Kina kunngjorde tirsdag denne uken at de skal rulle ut støtte for å gjenopprette og utvide forbruket i landet, som kan påvirke oljeetterspørselen. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av skuffende makrotall, som viste at veksten i verdens nest største økonomi var lavere enn forventet.

Stemningen på tvers av råvaremarkeder har bedret seg på grunn av håp om at sentralregjeringen vil iverksette flere stimuleringstiltak for å støtte økonomien, skriver Reuters.

På onsdag kunngjorde Beijing at de vil utforme planer for å stabilisere veksten i 10 sektorer, samt øke støtten til private selskaper.

Beregninger Financial Times har gjort viser at Kina samlet sett importerte 11,4 millioner fat olje pr. dag i første halvår, opp 11,7 prosent på årsbasis og opp 15,3 prosent fra nivåene før pandemien.

Produksjonskutt driver prisen

«Bevis på produksjonskutt fra Saudi-Arabia og Russland har vært utløseren for prisoppgangen denne måneden,» sa analytikere fra ANZ Bank i en kundemelding.

Tidlig i juli kunngjorde Riyadh at de vil forlenge et frivillig produksjonskutt på 1 million fat pr. dag i august, mens Moskva sa at de vil redusere eksporten med 500.000 fat pr. dag i august.

«Denne stramheten i tilbudet begynner allerede å vise seg i lagrene,» bemerket ANZ.

De amerikanske oljelagrene falt med 0,7 millioner fat i forrige uke, til 457,4 millioner fat, ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy – EIA.

Lederen for olje i Det internasjonale energibyrået, Toril Bosoni, forventer økt sesongmessig etterspørsel, og ser risiko for at prisene fortsetter å stige i tredje kvartal i år.

– Vi forventer at markedet strammer seg ytterligere til, sa hun søndag.

Lavere inflasjon

Nylig data har overbevist mange investorer og analytikere om at Federal Reserve forventede renteøkning i juli vil være den siste for denne gang. Ifølge CME Fedtool Watch er det 99,8 prosent sjanse for en renteheving på 0,25 basispunkter i juli.

Tall fra amerikanske myndigheter viste tidligere i juli at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,2 prosent fra mai til juni. Månedsveksten er den laveste som er målt siden august 2021.

Samtidig steg sysselsettingen i privat sektor i USA mer enn dobbelt så mye som ventet i juni. Antallet sysselsatte i privat sektor i USA steg med 497.000 i årets første sommermåned.