<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statkraft inngår fornybaravtale med AstraZeneca

Statkraft skal levere fornybar energi til AstraZeneca ved å bygge flere vindkraftverk i Sverige.

Publisert 9. aug. 2023 kl. 09.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 221 ord
ENERGIKJEMPE: Statkraftlogoen utenfor deres lokaler på Lysaker.  Foto: NTB

Norske Statkraft har inngått en avtale med det biofarmasøytiske selskapet AstraZeneca om leveranser av vindkraft som vil øke tilførselen av fornybar elektrisitet i Sverige. Avtalen er basert på opprettelsen av nye vindkraftverk i landet.

AstraZeneca forplikter seg til å kjøpe 200 gigawatt-timer per år i ti år, tilsvarende to terawatt-timer. Dette tilsvarer omtrent 80 prosent av selskapets totale strømbehov ved forskningsanlegget i Gøteborg og produksjonsanlegget i Södertälje, opplyses det.

De siste årene har AstraZeneca i Sverige brukt 100 prosent sertifisert fornybar energi. Gjennom avtalen med Statkraft vil selskapet kunne øke tilgangen til fornybar energi i lokalsamfunnet der det opererer, heter det.

 De tre vindkraftverkene er i Strømstad og Årjäng, der AstraZenecas forsknings- og produksjonsanlegg også ligger. Vindkraftverkene eies av Rabbalshede Kraft, som også vil være ansvarlig for driften.

I sine svenske operasjoner arbeider AstraZeneca også med å redusere sitt strømforbruk, for eksempel gjennom gjenvinning av overskuddsvarme og optimalisering av fuktighet og temperatur i anleggene sine.

«Vi ønsker å bidra til den grønne overgangen i samfunnet. Det er viktig for oss å støtte initiativer som øker tilgjengeligheten av fornybar energi. For å lykkes med å begrense klimaendringene, må vi samarbeide på tvers av ulike sektorer og tenke utover våre egne operasjoner. Her ser vi en mulighet til å bidra til økningen av fornybar energi i samfunnet,» sier toppsjef Per Alfredsson i AstraZeneca Sverige.