<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny rapport: Havvind-mål er «urealistisk»

EU vil mangedoble havvind-kapasiteten innen 2030. «Urealistisk», hevder en fersk rapport fra amerikansk forskning- og konsulentgigant.

  Publisert 17. aug. 2023 kl. 15.08
  Oppdatert 17. aug. 2023 klokken 15.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 308 ord
  UREALISTISK MÅL: Fersk rapport mener havvind-mål er urealistiske. Bilde fra havvindpark langs Sveriges kyst. Foto: Dreamstime

  Regjeringer verden over har vedtatt mål om å bygge ut havvind-produksjonen innen 2030. Konsulentselskapet Wood Mackenzie stempler ambisjonen som «urealistisk» i en ny rapport. De hevder satsingen vil kreve investeringer på 27 milliarder dollar i forsyningskjeden i løpet av de neste tre årene.

  Summen tilsvarer 285 milliarder kroner.  

  Forsknings- og konsulentselskapet anslår at årlig kapasitet sannsynligvis vil øke med 30 gigawatt (GW) per år innen 2030. Dette er langt under målet på 80 GW per år som er satt av regjeringer over hele verden, ifølge Wood Mackenzie.

  – Å installere nesten 80 GW årlig for å møte regjeringers mål er ikke realistisk. Selv å oppnå vår anslåtte økning på 30 GW per år, vil vise seg å være urealistisk hvis det ikke blir umiddelbare investeringer i forsyningskjeden, sier Chris Seiple, visestyreleder for energi og fornybar energi i Wood Mackenzie, til Reuters.

  Det vil kreve 100 milliarder dollar i investering innen 2030 for at sektoren skal kunne oppfylle regjeringers mål, ifølge rapporten. Wood Mackenzie hevder at lave fortjenestemarginer gjør det vanskelig å skaffe investeringer i sektoren. I tillegg resulterer usikkerheten rundt prosjektstart i svært forskjellige behov i forsyningskjeden. 

  I henhold til «Statistical Review of World Energy»-rapporten i juni, vokste global vind- og solkraft til en rekordandel på 12 prosent av kraftgenereringen i fjor, og oversteg dermed atomkraft.

  Forsyningshodepine

  Rystad Energys prognoser fra juni viser at vindkraftproduksjonen i Europa kan være på vei mot en forsyningshodepine før tiåret er omme. 

  Modeller fra Rystad viser at etterspørselen etter vindturbintårn vil overstige produksjonskapasiteten betydelig innen 2029. Vendepunktet i 2029 signaliserer at tiden nå begynner å renne ut for kontinentet for å håndtere forsyningsproblemet og øke produksjonskapasiteten.

  «Dette er en gylden mulighet for produsentene til å dra nytte av økt etterspørsel, men kapasiteten må økes umiddelbart dersom Europa skal kunne nå sine ambisjoner og mål», sa Alexander Fløtre, leder for vindanalyse i Rystad Energy, til Finansavisen.