<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stenger Sveriges største kjernekraftreaktor i flere uker

Et problem med en pumpe i turbinanlegget gjør at Sveriges største kjernekraftreaktor vil være stengt frem til 15. september. 

Publisert 30. aug. 2023 kl. 10.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
STENGT: Atomreaktoren Oskarshamn-3 dekket 7,6 prosent av Sveriges strømbehov i fjor.  Foto: Uniper

Sveriges største kjernekraftreaktor er blitt koblet av strømnettet etter at det hadde et uplanlagt driftsavbrudd tidlig tirsdag, akkurat idet den var i ferd med å starte opp igjen etter en tidligere stans, skriver Bloomberg. 

Reaktoren har vært stengt flere ganger siden det ble oppdaget en skade på anlegget i november i 2021, og denne gangen vil det være ute av drift frem til 15. september, 

Står for over 10 TWh

Etter en oppgradering i 2011 har Unipers Oskarshamn-3 en produksjonskapasitet på 1.450 MW, og er med det Sveriges største reaktor. I 2021 produserte reaktoren 11 terawattimer (TWh) strøm, som gjorde den til den syvende mestproduserende reaktoren i verden. I 2022 sto den for 10,4 TWh strøm, som dekket 7,6 prosent av Sveriges totale strømbruk. 

Selv om etterspørselen er relativt lav på grunn av årstiden, ligger anlegget i Sør-Sverige, en region som trenger all den strømkapasiteten den kan etter at svenskene har stengt ned flere andre reaktorer permanent i løpet av det siste tiåret, skriver Bloomberg.

Nedstengningen har ført til høyere strømpriser i Sør-Sverige, hvor snittprisen har gått fra 76 øre til 1,22 kroner pr. kWh, melder Nyteknik. Prisene har også steget andre steder i landet, men ikke i like stor grad. 

To reaktorer stengt i Finland

Reaktoren var koblet fra i helgen, men da man skulle starte den opp igjen mandag, oppdaget Unipiper et nytt problem i turbinanlegget. Tilbakeslaget kom samtidig som at to reaktorer i Finland ble koblet av på grunn av vedlikehold og tekniske problemer. 

«Problem med pumpe i turbinanlegget. Korrektive tiltak pågår,» skriver Unipier i en melding til kraftbørsen Nordpool.