<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterkeste andre kvartal noensinne

Statkraft doblet sitt underliggende driftsresultat til 7,6 milliarder kroner i andre kvartal.

Publisert 31. aug. 2023 kl. 08.02
Oppdatert 31. aug. 2023 klokken 14.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft. Foto: NTB

– Solid drift, effektiv energidisponering og høy verdiskaping i markedsaktivitetene bidro til det beste resultatet i et andre kvartal i Statkrafts historie. Vi fortsetter å skalere opp utbyggingen av mer fornybar energi både i Norge og i utlandet, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft hadde netto driftsinntekter på 13,1 milliarder kroner i andre kvartal, en oppgang fra 8,4 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Det underliggende driftsresultatet doblet seg samtidig til 7,6 milliarder kroner fra 3,8 milliarder kroner.

Statkraft

(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Driftsinntekter26 40925 907
Driftsresultat12 1454 687
Resultat før skatt12 4762 674
Resultat etter skatt5 636−1 217

«Prisene og volatiliteten har falt fra de svært høye nivåene tidligere i energikrisen, men prisene ligger fortsatt på et høyt nivå sammenlignet med før bortfallet av russisk gass i det europeiske energimarkedet,» opplyser selskapet i kvartalsrapporten.

Reverserer nedskrivninger

Videre står det at energibalansen i Europa har bedret seg betraktelig, drevet av større LNG-tilgang, lavere etterspørsel og økt utrulling av fornybar energi. 

«Det var også stort tilsig i andre kvartal. De nordiske magasinnivåene var på 94 prosent av median ved utgangen av juni og er for tiden på 95 prosent av median. Lavere kraftpriser bidro også til positive sikringseffekter i kvartalet,» skriver Statkraft.

Statkraft rapporterte et resultat før skatt på 12,5 milliarder kroner, inklusive reversering av nedskrivninger primært knyttet til nordiske landvindparker, og da hovedsakelig i Sverige, og positive effekter fra innebygde euro-derivater.

«Tilbakeføringer av tidligere nedskrivninger knyttet til nordiske vindaktiva ble bokført med totalt 2.318 millioner kroner, drevet av økte forventninger til de langsiktige kraftprisene i Norden,» står det i kvartalsrapporten.

Resultat etter skatt var 5,6 milliarder kroner i kvartalet.

Kjøper vindparker

I en egen melding torsdag opplyser kraftgiganten om kjøpet av Breeze Two Energys vindparker i Tyskland og Frankrike for 4,7 milliarder kroner. De 39 vindparkene på til sammen 337 MW skal oppgraderes og få forlenget levetid.

– Vi er glade for muligheten til å bruke vår betydelige erfaring til å forlenge disse vindparkenes levetid. Utskifting av gamle turbiner med nye, mer effektive turbiner kan doble energiproduksjonen fra anleggene og bidra med mer fornybar energi til det grønne skiftet, sier Barbara Flesche, konserndirektør for Europa i Statkraft.