<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ørsted truer Det hvite hus

Den danske vindparkutvikleren, Ørsted, truer Det hvite hus og ber om mer støtte fra Biden-administrasjonen.

Publisert 5. sep. 2023 kl. 19.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
TRUER USA: Det danske selskapet, Ørsted, legger press på Det hvite hus. Foto: Vattenfall

Ørsted sier at de er klare til å trekke seg fra prosjekter i Amerika med mindre Det hvite hus gir garantier om mer støtte. Dette understreker de mange utfordringene som vindkraftutviklere står overfor i landet, skriver Bloomberg.

USA har som mål å nå 30 gigawatt innen utgangen av tiåret, fra nesten ingenting i dag.

Selv om Biden-administrasjonen har gitt massivt med støtte og subsidier til selskaper innen grønn energi for å starte opp prosjekter, må utviklere sørge for at en stor del av komponentene er produsert i USA for å dra full nytte av insentivene, og det viser seg å være vanskelig å oppnå.

«Vi opprettholder fortsatt en reell mulighet til å trekke oss ut,» sa Ørsteds adm. direktør Mads Nipper i et intervju i London. 

«Men akkurat nå jobber vi fortsatt mot en endelig investeringsbeslutning om prosjekter i Amerika,» la han til.

– Unngåelig at forbrukerprisene øker 

Året 2023 har vært et tøft år for fornybarselskaper. Spesielt innen vindkraft har inflasjon, leverandørproblemer og høyere renter gjort at flere aktører har gått på kjempesmeller. I juni truet Equinor og partneren BP, i likhet med Ørsted, med å forlate sine New York-prosjekter dersom de ikke får bedre vilkår.

Aksjen falt så mye som 9,9 prosent på i dag, noe som førte til en nedgang på 37 prosent så langt i år.

For at bransjen skal kunne realisere fremtidige prosjekter, er det «uunngåelig» at forbrukerprisene for energi vil øke, sa Nipper.

«Og hvis de ikke gjør det, kommer verken vi eller noen av kollegene våre til å bygge mer havvind,» sa Nipper og la til:

«Det er veldig enkelt.»

Verdens største vindparkutvikler, kan potensielt tape 18,5 milliarder, kom det frem i kvartalsrapporten tidligere i august.

Selskapet vil ta nedskrivninger på 5 milliarder danske kroner knyttet til leverandørproblemene. Rentekostnader og skatt kan gi ytterligere tap på 11 milliarder. Tar man med avskrivningen på 2,5 milliarder danske kroner i januar på vindparken Sunrise Wind, er potensielle tap oppe i 18,5 milliarder.