<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rystad Energy spår oljeunderskudd og høyere priser

Forlengelsen av kuttene fra Riyadh og Moskva vil føre til høyere oljepris og øker sannsynligheten for rentehevinger.

Publisert 10:28 6. sep. 2023
Oppdatert 14:19 6. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
SOLOPPGANG: Toppen kan så vidt ha begynt for oljeselskapene. Oljeprisen skal opp sier Rystad Energy. Foto: Dreamstime

Saudi-Arabia og Russland er henholdsvis verdenstoer og -treer når landenes oljeproduksjon rangeres. Saudi-Arabia offentliggjorde tirsdag at de vil fortsette med de frivillige kuttene i oljeproduksjonen på 1 million fat pr. dag også til utgangen av desember 2023. Russland forlenger også sine kutt på 300.000 fat pr. dag ut året.

«Disse trekkene strammer betydelig opp det globale oljemarkedet og kan bare resultere i én ting: høyere oljepriser over hele verden,» konkluderer Rystad Energy.

Oljeprisen reagerte positivt på nyheten og hoppet til nye høyder over 90 dollar fatet tirsdag, det høyeste nivået så langt i år.

Onsdag har stemningen roet seg noe og Brent-oljen er ned 0,5 prosent til 89,53 dollar pr. fat. Den amerikanske WTI-oljen er ned 0,7 prosent til 86,01 dollar fatet.

«Dette er en tydelig indikasjon på at oljeprisene er viktigere enn volumene for kongeriket,» skriver Rystad Energy om nyheten fra Riyadh.

Saudi-Arabias produksjon vil være på om lag ni millioner fat pr. dag i oktober, november og desember.

Øker sannsynligheten for renteheving

Rystad forutsier nå at etterspørselen etter olje vil overstige tilbudet med rundt 2,7 millioner fat pr. dag i fjerde kvartal i år. 

«Effekten disse kuttene vil ha på inflasjonen og økonomisk politikk i Vesten er vanskelig å forutsi, men høyere oljepriser vil bare øke sannsynligheten for mer finansstramming, spesielt i USA, for å dempe inflasjonen.»

Det store spørsmålet.

Det store spørsmålet er: Er saudierne bekymret for den globale etterspørselen i fjerde kvartal 2023, spesielt i Kina, slik at de trenger å ta forebyggende tiltak? spør Rystad Energy.

Ifølge Rystad Energy er det ingen umiddelbar nedgang i Kinas økonomi som rettferdiggjør forlengelsen av kuttene.

Den kinesiske eiendomsgiganten, China Evergrande Group, steg 65 prosent på Hongkong-børsen onsdag. Det skjedde etter at Country Garden klarte å betale 22,5 millioner dollar og dermed unngikk å misligholde en rentebetaling, skriver CNBC. Dette kan være med på å roe nervene til investorer om Kinas oljeetterspørsel inntil videre.