<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Morgan Stanley spår årelang aksjonærfest

Europeiske olje- og gassprodusenter har en årrekke fremfor seg med superprofitt, tilbakekjøp av aksjer og utbyttevekst, mener investeringsbanken Morgan Stanley.

  Publisert 8. sep. 2023 kl. 08.21
  Oppdatert 12. sep. 2023 klokken 12.30
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 495 ord
  SPÅR OPPTUR FOR OLJE OG GASS: Morgan Stanley mener Equinor og andre olje- og gassprodusenter har flere gode år foran seg. Her er Equinor-sjef Anders Opedal avbildet. Foto: Ivan Kverme

   

  Med skyhøye energipriser stormet olje- og gassprodusentene frem på børsen i fjor og året før. I begynnelsen av inneværende år var imidlertid mange av faktorene bak oppgangen ikke lenger til stede. Det fikk analytikere og investorer til å senke sine forventninger.

  «Utsiktene til råvareprisene er blandet, konsensusestimatene er allerede bemerkelsesverdig høye, og utbytteyieldene er uvanlig lave», påpekte den amerikanske storbanken Morgan Stanley, som samtidig ba kundene om å ikke eksponere seg mer enn normalt mot sektoren gjennom en nedgradering til «in line».

  Spår gullår

  Siden da har mye skjedd. Råvareprisene, med gass i førersetet, har falt betydelig fra toppen.

  Det har gitt lavere forventninger til fremtidig inntjening, og aksjene i sektoren har underprestert det øvrige europeiske markedet (MSCI Europe Index) med 7 prosent.

  Nå gjør Morgan Stanley grep og råder kundene til å kjøpe. Energisektoren oppgraderes til det investeringsbanken kaller «attractive».

  Morgan Stanley mener fundamentale forhold støtter en oljepris rundt 80 dollar fatet, samtidig som det ser rom for pristopper i gass inn mot vinteren. Fremtiden til selskapene er dermed mye lysere enn det som prises inn i aksjene.

  Investeringsbanken påpeker at nye energikilder vil vokse raskt, men ikke nok til å erstatte olje og gass. Derfor vil olje- og gassprodusentene tjene godt med penger, i hvert fall til 2030.

  «For alle de største europeiske produsentene er olje- og gassfeltene alene nok til å generere tilstrekkelig fri kontantstrøm til å finansiere det konsensus forventer av utbetalinger til aksjonærene frem til 2030, og fortsatt kaste av seg betydelig overflødig kontantstrøm som kan brukes til andre formål, inkludert overraskelser til aksjonærene», skriver Morgan Stanley.

  EKSPONERT MOT GASS: Equinor selger betydelige mengder gass til Europa. Her er Sleipner-plattformen. FOTO: NTB

  Ligger over konsensus

  Investeringsbanken påpeker at konsensus for inntjening i sektoren har falt 25 prosent, mens forventningene til fri kontantstrøm har falt 40 prosent hittil i år. For første gang på ett år ser investeringsbanken nå oppside til analytikernes forventninger i energisektoren.

  «Våre prognoser er nå 7 prosent høyere i 2024. Det betyr at energi vil være en av få sektorer der analytikerne vil oppjustere estimatene for inntjeningen», skriver Morgan Stanley.

  Ettersom gjelden har falt, vil ikke selskapene ha like stort behov for nedbetalinger, noe som vil etterlate mer penger til aksjonærene.

  «Kombinert med robuste råvarepriser ser vi 7 prosent oppside sammenlignet med konsensus for utdelinger til aksjonærene i 2024», står det i rapporten.

  Tre toppvalg

  Investeringsbankens toppvalg er britiske BP, franske TotalEnergies og spanske Repsol. BP på grunn av undervurdert utbyttekapasitet, TotalEnergies på grunn av fremtidige prosjekter innen nye energikilder og Repsol på grunn av vridningen mot raffinering.

  Equinor, som er den av de fem største europeiske produsentene med mest gasseksponering, får en oppgradering med kursmål 324 kroner på grunn av det som kan bli periodevise uforutsette prishopp på europeisk gass i vinter.