<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En formidabel utfordring

IEA mener Saudi-Arabia/Russland-alliansens forlengede produksjonskutt vil gi betydelig tilbudsunderskudd i oljemarkedet i fjerde kvartal.

Publisert 13. sep. 2023 kl. 12.29
Oppdatert 13. sep. 2023 klokken 14.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
ALLIERTE: Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman og Russlands visestatsminister (og tidligere energiminister) Alexander Novak. Foto: NTB

Det internasjonale energibyrået (IEA) er ute med oppdaterte prognoser, og ser nå en global oljeetterspørsel på 102,81 millioner fat pr. dag i 2024. Dette er ned fra 103,16 millioner fat pr. dag i forrige rapport. 

For 2023 er etterspørselen tatt ned fra 102,17 til 101,81 millioner fat pr. dag, og IEA ser dermed for seg en etterspørselsvekst på én million fat pr. dag fra 2023 til 2024.

«Call on OPEC», det vil si OPEC-produksjonen som balanserer verdensmarkedet (pluss lagerendringer), blir estimert til 28,7 millioner fat pr. dag i 2024, ned fra tidligere estimerte 29,3 millioner fat.

For 2023 er prognosen 28,4 millioner fat pr. dag i 2023, ned 0,5 millioner fat pr. dag fra forrige rapport.

Videre spår IEA oljeproduksjonen i land utenfor OPEC til 68,77 millioner fat pr. dag i 2024, tilsvarende en oppjustering fra 68,65 millioner fat pr. dag. 

2023-produksjonen er oppjustert fra 67,35 til 67,55 millioner fat pr. dag.

– Formidabel utfordring

IEA beskriver alliansen mellom Saudi-Arabia og Russland som en formidabel utfordring for oljemarkedene.

«Etter en rolig august måned med den laveste volatiliteten på flere år, utløste landenes beslutning tidlig i september om å forlenge produksjonskuttene på 1,3 millioner fat pr. dag ut året et rally som løftet Brent-oljen over 90 dollar til sitt høyeste på ti måneder. Som vi har skrevet i denne rapporten i lang tid, var oljemarkedene da allerede i ferd med å stramme seg til», skriver IEA og viser til at verdens oljelagre stupte hele 76,3 millioner fat (eller 2,46 millioner fat pr. dag) i august.

Forlengelsen av kuttene vil ifølge byrået gi et betydelig tilbudsunderskudd i fjerde kvartal 2023. 

«Så langt i år har produksjonen i OPEC+ falt 2 millioner fat pr. dag, motvirket av kraftige økende volum fra Iran. Produksjonen utenfor OPEC+ steg 1,9 millioner fat pr. dag til rekordhøye 50,5 millioner fat pr. dag før august. Verdens oljeproduksjon vil i 2023 stige med 1,5 millioner fat pr. dag, drevet av først og fremst USA, Iran og Brasil», heter det videre.

– Ukomfortabelt lave lagre

En reversering av produksjonskutt tidlig i 2024 vil ifølge IEA snu markedsbalansen til et tilbudsoverskudd.

«Men oljelagrene vil være på ukomfortabelt lave nivåer, og øke risikoen for et nytt og kraftig oppsving i volatiliteten. Dette vil være i hverken produsenters eller forbrukeres interesse, gitt det sårbare økonomiske klimaet», skriver byrået.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 12.15-tiden onsdag ettermiddag i 92,67 dollar pr. fat, opp 0,7 prosent (60 cent) så langt i dagens handel og opp fra 92,15 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte tirsdag.